2024.11.03. 07:00
Mutatjuk, hogyan készül a hamisítatlan debreceni krumplilángos – fotóval, videóval, recepttel
Zelenák Szabolcs egy méltán híres főételt készített el a Haon kérésére. A debreceni krumplilángos „illata és íze” szinte bejárta már az egész országot.
Zelenák Szabolcs megosztotta a Haonnal, hogyan készül a debreceni krumplilángos
Forrás: Czinege Melinda
Zelenák Szabolcs neve sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis szinte nincs olyan nagyobb rendezvény Debrecenben, ahol ne kínálna ínycsiklandozó debreceni krumplilángost a vásározóknak. Hamarosan újra találkozhatunk vele a Kossuth téren, hiszen november 29-én megnyitja kapuit a Debreceni Advent. Legutóbb megosztotta a Haonnal, hogyan lehet elkészíteni a finom, illatos sült gesztenyét, most pedig arra kértük, ossza meg velünk a debreceni krumplilángos receptjét. Zelenák Szabolcs testvérével, Zelenák Ákossal több mint 10 éve készít és árul finomabbnál finomabb ételeket. Szóval biztosan nem lövünk mellé, ha legalább egyszer megfogadjuk Szabolcs tanácsát, és az általa javasoltak alapján elkészítünk otthon egy roppanós, mégis vajpuha krumplilángost.
A debreceni krumplilángos főételként is megállja a helyét
A minap Zelenák Szabolcs és felesége otthonában fogadta a Haon stábját, amikor a kinti konyhájuk küszöbét átléptük, azonnal átjárta testünket a melegség, légutunkat és „szívünket” pedig a kolbászkák és a sült szalonna illata. Egyből éreztük: hazaértünk!
A kályha már melegséget árasztott, a sült szalonna zsírt köpött, a reszelt sajt pedig már-már olvadozott, amikor Szabolcs belecsapott a lecsóba. Azt azért fontos tudni, a debreceni krumplilángos igazi hungarikum, ugyanis 2018 óta a Debreceni Értéktár része a Zelenák-féle krumplilángos. No, de hogyan is készül?
– A krumplilángosnak évtizedekkel ezelőtt is nagy keletje volt a háziasszonyok körében. Az Alföldön sokan készítették, mert nem kell hozzá sok minden, mégis laktató és finom. Sőt, főételként is megállja a helyét, és nem kell miatta órákig állni a tűzhely mellett. Tapasztalatból mondom, kicsik és nagyok egyaránt imádják – fogalmazott Szabolcs, miközben egy előre elkészített kis cipóért nyúlt.
A debreceni krumplilángos elkészítése
1 kiló főtt krumplihoz fél kiló lisztre van szükség, adunk hozzá ízlés szerint sót, borsot, és egy kis kacsazsírt is teszünk a tésztába. A titkos receptet azért nem adom ki, mert mi használunk egy bizonyos fűszerkeveréket, ami kicsit megbolondítja az egyébként is finom tésztánkat. Mindemellett azért is különleges a debreceni krumplilángos, mert olyan krumplit használunk, aminek köszönhetően tökéletes lesz a tésztánk
– emelte ki Szabolcs. Majd elmondta, ha a hozzávalókat összegyúrjuk, utána teniszlabda méretű cipókat kell formálnunk, ezeket 20 percig állni hagyjuk, majd jöhet is a sütés.
Fogunk egy serpenyőt, amibe palacsintát szoktunk készíteni. Kinyújtjuk olyan formára a cipót, mint egy palacsinta, majd megsütjük mindkét oldalát. Ez néhány perc alatt kész van, kissé aranybarnára sül a tészta, majd elkezdhetjük megtölteni a tésztát
– taglalta. Mint elmondta, ők kapros-tejfölös, vagy fokhagymás-tejfölös krumplilángost készítenek, az említettek egyikével megkenik a tésztát, majd megtöltik ízlés szerint sült császárszalonnával, kolbásszal, csirkehússal. Tesznek még bele paprikát, lila hagymát, illetve sajtot, ki hogy szereti.
Zelenák Szabolcs elmondta, igazából mindenki maga dönti el, mivel tölti meg a kész tésztát, az a lényeg, hogy valamivel először mindig meg kell kenni, hogy ne legyen száraz a tészta. Rámutatott, vannak térségek, ahol lekvárral kenik meg, szóval tényleg megannyi változata van.
Az az elsődleges és legfontosabb, hogy a tészta kiváló legyen, és hál’ istennek az országban már sokan ismerik a debreceni krumplilángos ízét. Így tudják, milyen állagúnak kell lennie a magyaros főételnek.
Így készül a debreceni krumplilángos
Fotók: Czinege MelindaHozzávalók
Tésztához:
1 kg főtt krumpli
0,5 kg liszt
ízlés szerin só, bors
kacsazsír
Töltelékhez:
tejföl
kapor
fokhagyma
kolbász
császárszalonna
hagyma
paprika
sajt