Kerekasztal-beszélgetés

2023.11.20. 22:01

Kocsis Máté: nem Debrecenben, hanem Brüsszelben kell változást elérni

A nemzeti konzultáció, a bevándorlás, valamint az önkormányzati és az uniós parlamenti választások volt a téma.

Haon.hu

Kocsis Máté, Papp László, Pósán László és Kósa Lajos

Forrás: Molnár Péter

Védjük meg szuverenitásunkat címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést hétfőn este a Fidesz debreceni székházában, melynek vendége Kocsis Máté frakcióvezető volt. Kósa Lajos köszöntőjében felvázolta, a legnagyobb jelentőséggel bíró kérdésekről szóló nemzeti konzultáció ügyében tartanak országjárást, mely a migráció, a családvédelem és a szuverenitás témakörét érinti.

Kocsis Máté szerint mind az önkormányzati, mind az azzal egy napon megtartott európai parlamenti választásoknak is nagy jelentősége lesz Debrecenben is. 

Rámutatott, Magyarország szempontjából sem mindegy, mi történik Európában, hiszen többek közt a boltok polcain és a benzinkutakon is megtalálhatóak az elmúlt öt év elhibázott uniós döntései. Példaként említette a koronavírus-járvány kezdeti kezelését, az orosz-ukrán háború kitörésekor hozott elhamarkodott állásfoglalást, valamint az Oroszország elleni szankciókat, melynek köszönhetően két hónap alatt hatszorosára nőttek az energiaárak, melynek köszönhetően az európai gazdaság egy lefelé tartó spirálba került.

Felvázolta, még ki sem heverte a kontinens az inflációs sokkot, újra elővették a migrációs paktumot, amely arról szól, hogy minél több bevándorlót engedjünk be Európába. Kocsis Máté szerint ennek a gazdasági és kulturális hatásai is láthatóak: Magyarország déli határain ugyanis lehetetlen állapotok uralkodnak.

Az európai döntéshozatal elhibázott része egyre közelebb merészkedik a mindennapjainkhoz. Míg Debrecenben nem kell változást elérni, addig Brüsszelben igen 

– hangsúlyozta a frakcióvezető.

Debrecenben két kulcskérdés lesz a közeljövőben

Kósa Lajos rámutatott, az ellenzék valamiért csatatérnek tekint Debrecenre. Arról kérdezte Papp Lászlót, mi lehet annak az oka, hogy szeretnék meghódítani a cívisvárost.

A polgármester elmondta, két téma van, ami az önkormányzati választásokat meg fogja határozni. Az egyik a migráció, mely egyszerre uniós és debreceni kérdés is. Emlékeztetett, a cívisváros kiemelt célpontja volt a migrációs folyamatoknak, hiszen a Sámsoni úton működött az ország legnagyobb menekülttábora. Úgy véli, a debreceniek pontosan tudják, mit jelentett együtt élni több ezer migránssal, miután 2012-t követően egyre rosszabbá vált a helyzet közbiztonsági és köztisztasági szempontból. Elmondta, maga is jelen volt 2015 nyarán, amikor a menekülttáborban zendülés történt, és az útra özönlöttek a migránsok. Mint mondta, azok a képek, amelyek ma Nyugat-Európából visszaköszönnek, a valóságban láthatóak voltak Debrecenben.

Ennek az esélyét is zárójelbe kell tenni, és a legnagyobb elánnal kell küzdeni ellene. Debrecen elemi érdeke, hogy a migráció kérdése ne kerüljön újra napirendre 

– mondta a polgármester.

Rámutatott, érdemes tisztán látni a külföldi vendégmunkások és az illegális migráció összemosása kapcsán:

– Az illegális bevándorlók esetében ellenőrizetlenül beáramló néptömegekről van szó, akikről nem tudjuk, milyen szándékkal érkeznek. A vendégmunkások ezzel szemben átmeneti jelleggel, határozott időre, megfelelő engedéllyel, munkavédelmi szándékkal jöhetnek az országba. A készülő jogszabálytervezet értelmében esetükben sem családegyesítés, sem letelepedés nem lehetséges – szögezte le a polgármester.

Papp László, Pósán László és Kósa Lajos
Papp László, Pósán László és Kósa Lajos
Forrás: Molnár Péter

Az oktatást a gazdaság méretére szabták

Papp László előre vetítette, bármekkorára is nő Debrecen gazdasága – főleg a betelepülő nagyvállalatok vonatkozásában –, a város nem fog külföldi munkavállalókra építkezni. Az építési fázisban érkező külföldi munkások nem fognak a termelésben részt venni. Hangsúlyozta, az építőipari dolgozók senkitől nem veszik el a munkát, mindössze az építőipari kapacitás nem teszi lehetővé, hogy kizárólag magyar munkásokat alkalmazzanak. Éppen ezért, habár valóban tartózkodnak ideiglenesen külföldi vendégmunkások, Debrecen nem gondolkodik abban, hogy a termelésben rájuk építsen, vagy a városban tartsa őket.

A debreceni oktatási rendszer kapacitását céltudatosan egy időben a gazdasági növekedéssel fejleszteni kezdtük. Előre gondolkodva megteremtettük a feltételét annak, hogy magyar munkaerővel lássuk el a debreceni gazdaságot 

– fejtette ki.

Az elektromobilitásra utalva elmondta azt is, a gazdasági versenyképesség érdekében át kell állni azokra a technológiákra, amelyek talán még kevésbé ismertek, ezzel pedig alkalmat teremtenek arra, hogy félelmet generáljanak. Ugyanakkor feltette a kérdést, ha olyan fejlett országoknak, mint Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, és a Skandináv térség, gőzerővel építik ki az akkumulátorgyártási kapacitásukat, és a európai, valóban zöld pártok környezetvédelmi szempontból is egyöntetűen állnak ki az akkumulátorgyártás mellett, rossz irány-e, ha Magyarország rácsatlakozik erre a folyamatra?

Debrecen kezében akkora lehetőség van, ami nagyon kevés város számára adatik meg. Az autóiparnak egy olyan centruma jöhet létre a városban, amely hosszú távon teszi biztossá, hogy Debrecen a 21. század nyertes városa legyen 

– mondta. Hangsúlyozta, a környezetvédelmi szempontok betartatásából azonban nem fog engedni a város.

Pósán László országgyűlési képviselő a polgármester gondolataihoz hozzátette, számos esetben előfordult, hogy egy város elhibázott döntést hozott. Példaként említette, Szabolcs megyében régebben Nagykálló volt a központ, és amikor a vasutat építették, a helyiek nem kértek belőle, mivel az büdös, megmérgezi a levegőt és megöli a tehenet. Nyíregyháza azonban beengedte a vasutat, ha pedig manapság összevetjük, szemmel pedig látható a különbség. Mint mondta, vagy lépést tartunk a folyamatokkal, vagy nem. Szerinte az történelem az élet tanítómestere, a jövőkép ugyanis számos múltbéli tapasztalataiból táplálkozik.

Miért fontos a nemzeti konzultáció?

– Jelen pillanatban egy új idegenrendészeti törvény van a Parlament előtt, amely szigorítja az egyébként is szigorú bevándorlási feltételeket – árulta el a Kocsis Máté. Mint a frakcióvezető fogalmazott, a magyar nyelv a vendég szóval is kifejezi, hogy a vendégmunkás hazamegy, míg a migránsok maradni akarnak. Hangsúlyozta, a vendégmunkások nem azonosak a nyugaton autókat borogató bevándorlókkal, akik nem dolgozni akarnak, csupán felvenni a szociális juttatásokat. 

Közölte, a szigorító jogszabály mindettől meg fogja óvni a debrecenieket és a térséget.

Rávilágított, a szuverenitás megtartása nemzeti érdek, ugyanis nem szabad engedni, hogy más országok beleszólhassanak Magyarország belügyeibe. Figyelmeztetett, az unió a lopakodó jogalkotásával egyre több hatáskört von el, egy külföldi pénzügyi érdek alapján finanszírozott kormány mozgástere pedig rendkívül szűk korlátokat szabna. Ebben az esetben mások érdekeinek kellene eleget tennünk, ezt pedig a magyar emberek a bőrükön is éreznék.

Kocsis Máté
Forrás: Molnár Péter

Mint mondta, ezekre a próbálkozásokra a jogalkotás kénytelen reagálni. Éppen ezért egy négy lábon álló szuverentás-védelmi csomagot terjesztenek kedden a Parlament elé, ugyanis az Alaptörvénynek garanciális védelmet kell biztosítania a szuverenitás védelmére, és az azt támadó kísérletek ellen. Ezen túl egy büntetőtörvénykönyvi tényállást is meg kell határozni, hogy ne lehessen tiltott külföldi pénzt elfogadni kampánycélra. 

További cél, hogy a választásokon induló civil szervezetekre és mozgalmakra ugyanazon szabályok vonatkozzanak, mint a pártokra. Ezzel becsuknák azt a kiskaput, hogy magukat pártnak nem nevező szervezeteket idegen érdekek támogathassanak.

Negyedsorban pedig létrehoznának egy – egyébként több országban működőképes szuverenitásvédelmi hivatalt, melynek feladata, hogy észlelje, megvizsgálja és fellépjen azok ellen a szervezetek ellen, amelyek külföldről fogadnak el támogatást, de legalábbis az átláthatóság jegyében a nyilvánosság számára megmutassa, mely szervezetek, milyen országból, milyen célokat szolgálnak hazánkban.

– Abban az esetben indítunk nemzeti konzultációt, amikor komoly vitában állunk a brüsszeli elittel. A konzultációnak nagy jelentősége van, hiszen a nagy európai vitatémák ezek körül fognak zajlani – vallja. Rámutatott, szelíd hangzású „országspecifikus ajánlás” címen gyakorlatilag kötelezően végrehajtandó feladatokat szabnak ki. Többek közt, hogy töröljük el a rezsicsökkentést és a kamatstopot, vagy épp fogadjuk el a rossz minőségű ukrán gabonát.

Magyarország érdekeit a magyaroknál senki nem fogja jobban képviselni. Minden, amiről az ország maga dönthet, abban neki kell határoznia 

– mondta Kocsis Máté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában