Tanácskozás

2023.11.20. 13:52

A balneológia jótékony hatásairól tanácskoztak a Debreceni Egyetemen

A mozgásszervi medicina mellett a bőrgyógyászatban és a daganatos betegek kezelésében is hatékony a balneológia – hangzott el a Magyar Balneológiai Egyesület hétvégi nagygyűlésén. A tanácskozáson – melynek idén a Debreceni Egyetem adott otthont – a szakterület újdonságairól és a mesterséges intelligencia fürdőgyógyászatban való alkalmazási lehetőségeiről is szó volt.

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

A debreceni Nagyerdőben 1820-ban találták meg az első forrásvizet Simonyi óbester idején, akkor létesült a városi fürdőház. Az I. világháború után a strandkultusz fellendültével hidegvizes úszómedencével bővült a fürdő. 1958-ban kapott gyógyfürdő minősítést, miután Pávai Vajna Ferenc olajkutatás közben felfedezte a 68 °C-os termálvizet, mely alkálikloridos, hirdogén-karbonátos, nátrium-kloridos, jódos-brómos, kalcium, magnézium tartalmú gyógyvíz. A tanácskozás kiemelt témája volt a termálvíz gyógyító hatása, melyet számtalan kutatás bizonyít. Mint kiderült, nem véletlen, hogy a debreceni Aquaticum termálfürdőben működik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fürdőgyógyászati Centruma is - írja az unideb.hu

– A balneológia régóta fontos terület a Debreceni Egyetemen, 10 évvel ezelőtt például egy hatástanulmányban bizonyítottuk a diabéteszre gyakorolt jótékony hatását. A debreceni gyógyfürdővel megalakított klaszterünk mögött így egy tudományos, innovatív, oktatási holdudvart sikerült létrehozni. Ezért biztosítom Önöket, hogy ebben a diszciplínában a Debreceni Egyetem tudásbázisára mindig számíthatnak – hangsúlyozta köszöntőjében Szilvássy Zoltán rektor a Magyar Balneológiai Egyesület éves nagygyűlésének pénteki megnyitóján.

Fontos szerepet kapott a reumatológia

A tanácskozáson elhangzott, hogy az egyetem és a város együttműködése ezen a területen is rendkívül szoros és hatékony.

– Az a fal, amit a Debreceni Egyetem a város számára nyújt, az a biztonság most sokkal erősebb, mint bármikor. Számunkra nagyon fontos a lakosság jóléte, a Debrecen 2030-as programban is az egyik kiemelt téma az egészség. Egy nagyváros hátránya a mozgásszegénység, a gyerekek 58 százaléka például enyhe, közepes, vagy súlyos mozgásszervi eltéréssel küzd, ezért több fontos intézkedés mellett mozgásterápiát kell bevezetnünk az iskolákban – hívta tel a figyelmet Papp Csaba, az önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke.

A közös munkában fontos szerep jut a Fürdőgyógyászati Centrumnak és a Reumatológiai Klinikának egyaránt.

– Az elmúlt három évben megvalósult klinikai integráció folyamatában a reumatológia nagyon fontos szerepet kapott, hiszen önálló klinikai egység született, és egy kétpólusú, de egységes szakmai protokoll mentén működő reumatológiai betegellátó egység jött létre. A fürdőgyógyászat pedig egy önálló, elnök alá rendelt szervezeti egység maradt, amely jelzi a balneológia fontosságát – tájékoztatott Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

Egyedülálló modell

Mátyus László, az DE Általános Orvostudományi Kar dékánja szerint a tudományos rendezvény széles látókörrel hozta össze a balneológia mögött levő tudást. A kari vezető örömét fejezte ki a szervezők helyszínválasztásért, akik ezzel is elismerték a Debreceni Egyetem tudományos tevékenységét, egyúttal az új kutatási eredmények és technológiák alkalmazásának fontosságot hangsúlyozta köszöntőjében.

A hazai termálkutak 70-80 százaléka az Észak-Alföldi régióban található, Debrecenben évente háromszázezren használják ki a termálfürdő gyógyító, rekreációs erejét.

– A debreceni fürdőgyógyászati modell egyedülálló az országban. A Debreceni Egyetemmel karöltve évek óta sikeresen működtetjük a fürdőgyógyászati osztályt, amelyhez az egyetem igen jelentős tudományos és diagnosztikai hátteret nyújt, mi pedig a technikai feltételeket igyekszünk maximálisan biztosítani – részletezte Fazekas Lajos, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő igazgatója.

Hatékony kezelések

A Debreceni Egyetem Reumatológia Tanszék professzora elmondta, hogy a balneológia a mozgásszervi medicina, így a reumatológia, ortopédia, traumatológia és a sportorvoslás területén is kiválóan használható. Sőt, néhány olyan kórkép esetén, mint a kopásos betegségek, a derékfájás és csontritkulás, szinte az egyedüli hatékony módszer a kezelésre - sorolta Szekanecz Zoltán, aki több előadást is tartott a témában a kongresszuson.

A három napos tanácskozáson a legújabb balneológiai kutatásokon túl szó volt a mesterséges intelligencia fürdőgyógyászatban való alkalmazási lehetőségeiről is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában