Csak személyivel?

2023.10.04. 17:30

Több energiaitalt vesznek a debreceni dohányboltokban, mint vizet vagy üdítőt

A debreceniek energiaital-fogyasztási szokásáról érdeklődtünk.

Hajnal László

Nem kevés bevételt hoznak az energiaitalok a dohányboltoknak is

Forrás: Illusztráció/MW

Hozzátartozik a 2020-as évek debreceni csendéletéhez a csapatokba verődő tinédzserek látványa, akik egyik kezükben mobiltelefont, a másikban egy doboz energiaitalt fognak. A Csapó utcán a virágpiac bezártával energiaitalos dobozokat rituálisan körbe ülő fiatalok, az iskolák ablakainak párkányait magukra hagyott tutti-frutti illatú aluminium dobozok díszítik. Természetesen a fiatalok maguk döntik el (pontosabban helyettük a tehetséges marketingesek), mit fogyasztanak, azonban könnyen lehet, hogy ez a kép hamarosan nosztalgikus emlékké válik.

Megtörténhet, amennyiben a Parlament elfogadja azt a Hollik István és Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselők által benyújtott gyermekvédelmi törvényjavaslatot, mely az alkoholhoz hasonlóan az energiaital vásárlását és fogyasztását is betiltaná a 18 év alattiak számára.

– Mind a ketten háromgyermekes édesapák vagyunk, így a gyermekvédelem nálunk a politikai feladaton túl szülői kötelességet is jelent. Gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre. Az egyik ilyen az energiaitalok gyakran mindennapos fogyasztása – mondta Hollik István a Nacsa Lőrinccel közös videónyilatkozatában október 3-án, kedden.

A politikus rávilágított, az elmúlt négy éveben a mentőszolgálat évente átlagosan száz olyan esetet rögzített, ahol 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni. Teljesen világos, hogy az energiaitalok fogyasztása fogyasztása a kiskorúak esetében egészségügyi kockázatot jelent.

Az elmúlt években több olyan súlyos eset is napvilágot látott, ami megerősítette a személyes tapasztalatainkat. Egy éve Hatvanban az iskolában halt meg egy 14 éves fiú szívleállás miatt, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. Beszéltem tanárokkal is, akik megerősítették, hogy gyakori jelenség az iskolában, hogy a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán. Szerintük azért, mert akkor múlik el a hatása az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitaloknak

 – tette hozzá Nacsa Lőrinc.

A gyártók szerint csak pánikkeltés

A Hajdú Online is beszámolt arról az esetről, miszerint Miskolcon július végén kómába esett egy édesapa. A fiatal férfi koffeinmérgezéstől lett rosszul, egyszer csak a fejéhez kapott, rángatózni kezdett, majd összeesett. Párja szerint rengeteg energiaitalt ivott: megesett, hogy egy hét alatt egy egész kartonnal, 24 dobozzal is elfogyasztott.

Néhány héttel korábban egy 17 éves fiú halt meg szívrohamban a jászvásári nyári táborban, miután négy energiaitalt elfogyasztott.

Az energiaitalok fogyasztásával és a gyerekekre leselkedő veszélyeivel kapcsolatban olyannyira sok cikk és műsor foglalkozott az elmúlt időkben, hogy a Magyar Energiaital Szövetség ki is adott egy közleményt, amiben az előítéletekre és téves információkra szerettek volna reagálni. Úgy vélik, míg a média a gyerekeket szeretné védeni a „mumus” energiaitaloktól, addig a kólát nem állítják pellengérre, holott literenként sokkal több cukrot tartalmaznak. Ráadásul elmondásuk szerint egy liter kólában pontosan annyi koffein van, mint egy doboz energiaitalban.

Azzal azonban egyetértettek, a gyerekeknek nem ajánlott semmi, amiben koffein van. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal több mint 66 ezer emberen végzett kutatására alapozó szakvéleményre hivatkozva azonban megjegyzik, egy egészséges felnőtt naponta akár öt doboz energiaitalt is gond nélkül fogyaszthat.

A szakember úgy véli, a koffein esetében a mérték a fontos

Nem egészen ez a véleménye a Haon podcast stúdiójában nemrég vendégeskedő Késmárky Andrásnak. A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának a vezetőjétől megtudtuk, a Föld lakosságának 80 százaléka fogyaszt koffeint, és egy hihetetlen piac épült erre a hatóanyagra. Maga a koffein természetes formájában összesen 60 növényben van jelen, azonban a szakember szerint nagyon könnyű túladagolni, mivel nemcsak az általunk ismert termékekben, a kávéban, a teában, a kólában és az energiaitalban van jelen, hanem más élelmiszerekben, például kisebb mennyiségben a csokiban is.

A koffein Késmárky András szerint hasonló hatást vált ki a szervezetben, mint a kokain vagy az amfetamin, ráadásul a fejünktől a talpunkig minden receptorunkra hat. Túlzott mennyiség bevitele esetén izomgörcsöket okoz, de általánosságban is a pupilla tágulását, a testünk riadóhelyzetbe kerül, meleg verejtékünk lesz, kiugrik a vérnyomásunk és hevesebben kezd dobogni a szívünk. Súlyos esetben a görcsök és egyéb hatások miatt az izmos széteséséhez is vezethet.

– Egy csésze kávénak megfelelő koffeint körül-belül 30-40 perc alatt szívódik fel, és fejti ki hatását, valamint 3 órán keresztül hat. Befolyásolja az éberségünket, az állóképességünket, az agyi vérellátást, így a gondolkodást, emellett az emésztést is – fejtette ki a metőorvos. Hozzátette, a kardiológusok szerint nap egy-két kávé fogyasztása jótékony hatással van a szív működésére, túlzott mennyiségben azonban mérgező lehet.

Emlékeztetett arra, 600 milligramm feletti határt átlépve toxikussá válhat a bevitt koffein, ez napi szinten öt kávé vagy energiaital elfogyasztását jelenti. Késmárky András szerint az energiaitalokban koncentráltan nagy mennyiségű koffein található, kifejezetten az extra erős változatokban.

Azt látom, hogy a fiatalok a reggelihez, az ebédhez és a vacsorához folyamatosan fogyasztják, ezért a napi bevitt mennyiség nehezebben ürül

 – mondta, figyelmeztetve, ha átlépi a normális mennyiséget, komoly kockázatot is jelenthet.

Mit mondanak a debreceniek?

A Haon debreceni fiatalokat kérdezett az energiaital-fogyasztási szokásukról, és arról, mit szólnak a módosító javaslathoz. Lili nem iszik energiaitalt, maximálisan ellene van. Inkább kávét fogyaszt, azt is naponta kettőt. Nagyon helyesnek tartja a tervezetet, hiszen látja maga körül, milyen mértéktelenül fogyasztják a fiatalok az energiaitalt.

Huszonnégy éves barátnője ugyanezen a véleményen van. Elmondta, egy debreceni középiskolába járnak felnőttképzésre, ahol, habár az intézmény szabályzata tiltja az energiaital fogyasztását és jelenlétét az épületben, az osztály 95 százaléka minden reggel iszik legalább egy dobozzal.

Azt vettem észre, leginkább az ízesítettet kedvelik. Olyan, mint a hevítőrudas cigarettánál: kijön egy új íz, és azt egyből kipróbálják, aztán megosztják a többiekkel is

– vélekedett.

Balázs egyetemre jár, napi két energiaitalt iszik, de nem érez tőle semmilyen különösebb változást. Bátyja azonban akár 4-et is legurít egy nap alatt. Szórakozóhelyen előfordult, hogy többet is megittak a Jager-bomba nevű koktél formájában. Megjegyezte, habár őt nem érinti a rendelet esetleges bevezetése, mégis támogatja a 18 év alattiaknak szóló tiltást, mivel számos egészségügyi szervezet is egészségtelennek tartja a kiskorúak számára az energiaital fogyasztását.

Figyelmeztető jelek

– Évekig dolgoztam vendéglátásban, általában napi 4-5 óra alvás jutott a műszakok között, de volt, hogy ennél is kevesebb. Sokáig a kávé volt a mentsváram, azonban a csersav nem tett jót a gyomromnak, ezért átálltam az energiaitalra. Hogy bírjam a pörgős munkát, napi 5-7 dobozzal megittam – nyilatkozta egy 30 év körüli nő.

Elmesélte, volt egy ijesztő pillanat, amikor minden megváltozott. Egyik nap, munka közben azt érezte, hogy szédülni kezd, erősen verejtékezett, majd ömleni kezdett az orrából a vér. A vérnyomása a 200-at is meghaladta. Ekkor úgy döntött, felére csökkenti a napi adagot.

Később elkezdett edzeni, amikor a személyi edzője az étel- és folyadékbeviteli szokásairól kérdezte, sokkolta őt a lány által elfogyasztott energiaital mennyisége, és arra kérte, legfeljebb napi egy dobozra csökkentse a dózist. Azóta a mozgással próbálja az energiáját szinten tartani, és próbálja nem túllépni az ajánlott mennyiséget.

Kereslet és kínálat

Ellátogattunk egy forgalmas belvárosi dohányboltba is. Arról kérdeztük az üzlet eladóját, hogyan látja a fiatalok fogyasztási szokásait. Természetesen a kiskorúakról nem tudott nyilatkozni, mivel 18 év alattiak nem tartózkodhatnak az üzletben, észrevétele azonban beszédes volt:

Sokkal több energiaitalt isznak a fiatalok, mint kellene. Még vízből és üdítőből sem adunk el ennyit. A dohánytermékeken kívül a legnagyobb bevételünk az energiaitalokból származik

– mondta, majd rámutatott az italhűtőre:

– Csak rá kell nézni. Mindent elárul, hogy a polcok nagy részén energiaitalt tartunk, mivel azok fogynak a legjobban – világosított fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában