Díjátadó

2023.09.18. 14:44

A Szepességi utca 51. szám alatt álló ingatlan lett az év cívisháza

Hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal adták át „Az év cívisháza” elismerést a Déri Múzeumban.

Panyiczki-Berényi Viktória

A Szepességi utca 51. szám alatti épület nyerte el a díjat

Forrás: Czinege Melinda

Debrecen Város Közgyűlése azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy elismerje a cívisidentitást, valamint a város építészeti hagyományait tükröző épületeket, melyek építészeti és telekhasználati megoldásaikkal, városképi és utcaképi megjelenésükkel példaértékűek. Egyszerre őrzik a hagyományt, de a korszerű igényeknek is megfelelnek. Az elismerésre bármely természetes és jogi személy pályázhatott, aki a cívis karakterű épületet átalakította, felújította vagy karbantartja. 

Az elismeréssel járó táblát és díszoklevelet Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere adta át az Örökségünk Debrecen II. elnevezésű tudományos konferencia keretében.

– Rendkívül eseménydús időszakot él meg Debrecen, jelentős fejlődés jellemzi a mindennapjait. Ez kifejezetten felerősíti azokat a jogos igényeket, hogy a változás során Debrecen ne veszítse el azt a karakterét és értékrendszerét, amelyet cívis elődeink évszázadokon keresztül hoztak létre, és ma is meghatározó a város építészetét illetően. Amikor ezt a díjat életre hívtuk, azt a célt tűztük ki, hogy megmutassuk mindazokat, akik jó példával járnak elől, és képesek a múltat, a jelent és a jövőt közös nevezőre hozni. A város egyértelműen elkötelezett építészeti örökségünk megőrzése iránt, ezért komoly lépéseket is teszünk. Ennek nagyszerű bizonyítéka a teljeskörűen megújult Csokonai Nemzeti Színház épülete, a másik pedig a Városháza most folyamatban lévő felújítása – hangsúlyozta Papp László polgármester.

A kiírt pályázatra összesen négy pályamunka érkezett. A szakmai bírálóbizottság döntése alapján a Szepességi utca 51. szám alatti épület nyerte el a díjat.

– A közgyűlés olyan erkölcsi döntést hozott a pályázat kiírásakor, amely megadta a lehetőséget arra, hogy elismerésben részesíthessük azon polgártársainkat, akik Debrecen épített környezetét öregbítik. Mind a négy pályamű alkalmas volt arra, hogy a díj méltó tulajdonosa legyen, hiszen a pályázók sokat áldoztak azért, hogy ezek az épületek megőrizzék a város identitását – emelte ki Gábor István főépítész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában