Egyház

2023.09.30. 17:06

Debreceni tanszékvezető kapta a Barth Károly-díjat

Haon.hu

Fazakas Sándor

Forrás: ttre.hu

A 2024-es Barth Károly-díjat a Német Protestáns Egyházak Uniója (Die Union Evangelischer Kirchen - UEK) idén Fazakas Sándornak, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Szociáletikai és Egyházszociológiai Tanszéke vezetőjének ítélte meg, számolt be a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapja.

Mint írták, az 1986-ban alapított díjjal kétévenként ismerik el a legjelentősebb tudományos-teológiai vagy a kiemelkedő bizonyságtevő keresztyén szolgálatot, világviszonylatban.

A zsűri indoklása szerint Fazakas Sándor professzor figyelemre méltó módon juttatja érvényre Karl Barth teológiájának ideológiakritikai és transzformatív erejét, valamint lehetőségeit Európa aktuális társadalmi kihívásainak tükrében. Az ezzel kapcsolatos Barth-kutatásai, amelyek a magyar barthianizmus történetének áttekintését is tartalmazzák, jelentős szerepet játszottak a magyarországi Barth-reneszánszban. Ezen túl a díjjal a UEK kifejezi értékelését Fazakas Sándor teológiai munkássága iránt, mellyel hozzájárult a párbeszéd, a jobb megértés és a megbékélés folyamatához Európa protestáns egyházai között.

A Karl Barth-díjat 37 éve ítélték oda először, azóta többek között Eberhard Jüngel, Hans Küng, Wolf Krötke, Wolfgang Huber és a princetoni Katherine Sonderegger kapta már meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában