Közgyűlés

2023.08.25. 15:50

Van kérője a régi Pedagógus Művelődési Háznak, 30 éves szerződést is hosszabbíthatnak

Ingyenes hasznosításba adásról, eladásról, árverezésről is dönt a képviselő-testület augusztus 31-én.

Haon.hu

Konkrét elképzelések vannak az egykori Pedagógus Művelődési Ház hasznosítására Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló

Forrás: Czinege Melinda

A jövő heti ülésen számos olyan javaslat kerül a debreceni képviselők elé, amelyben ingatlanügyekről kell dönteniük.

Júniusi (előző) ülésén nyilvános pályázat útján történő értékesítésre jelölte ki a debreceni közgyűlés a Bethlen u. 14. szám alatti ingatlant, a vételárat minimum 231 millió 720 ezer forintban jelölve meg. 

Határidőre egyetlen pályázat érkezett, az megfelel az alaki és formai követelményeknek, Füvészkert Invest Kft. nyújtotta be a fenti összeggel. Csatolta hasznosítási elképzeléseinek ismertetését, mely szerint az ingatlant a tulajdonában álló, szomszédos Jókai utca 2. szám alatti ingatlannal együtt kívánja hasznosítani.

 A tervezett beépítés a meglévő és megmaradó cívis házak eredeti földszinti architektúrája és szerkezeti rendszerük megtartása mellett emeletráépítéssel számol. Az épületben üzletek, éttermek, szolgáltató helyiségek, lakások lennének. Az előterjesztő az ajánlat elfogadását javasolja a képviselőknek.

A Bethlen u. 14. szám alatt található, „lakóház, udvar” megnevezésű ingatlan (volt Pedagógus Művelődési Ház) helyi egyedi védelem alatt áll, ezért a tervezett hasznosítás során az utcafronti épületet meg kell tartani, ennek garantálására a pályázati felhívás pályázati biztosíték nyújtását írta elő.

 Védelem alá tartozik többek közt az eklektikus utcai homlokzat és az épület tömegformálása; az épület zártsorú kialakítása; az eklektikus díszítésű nagykapu; a téglaboltozatos pincék kialakítása; a homlokzati vakolatdíszek; a hármasával összefogott, négyzetes kialakítású padlásszellőzők; a zárópárkány kialakítása és az azt alátámasztó kőkonzolok.

Ingyenesség helyett bérelnék

A Burgundia utca 24. szám alatti ingatlan ingyenes hasznosításáról szóló szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését kérte a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület, mely 2013-ban kapta meg az épületet, az egészséges életmód segítését célzó és kulturális szolgáltatás, valamint sport és ifjúsági ügyek ellátása céljából. 

Az ingatlan 2013-ban rendkívül leromlott műszaki állapotú volt, ezért az Egyesület a 2013-2018 közötti években jelentős átalakításokat, felújításokat végzett. Az épület energetikai és gépészeti szempontból továbbra is felújításra szorul, melynek megvalósítása érdekében az Egyesület pályázati forrást kíván igénybe venni. Ehhez hosszú távú, határozott idejű bérleti jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek. 

Minderre tekintettel a szervezet azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy szeretné bérbe venni az ingatlant.

Együtt értékesítené az önkormányzat a Hatvan utca 68. szám alatti ingatlanban lévő tulajdonrészét és a mellette lévő üres telket. Előbbit korábban az ingatlan többi részétől egy kerítéssel leválasztották, ott egy üres, elbontásra váró felépítmény található. A Vagyonkezelési Osztály által felkért ingatlanforgalmi szakértők értékelése alapján bruttó 110 millió 616 ezer 724 forint induló licitár megjelölésével, árverés útján adnák el a két ingatlant.

Egy pallagi, 19 négyzetméter nagyságú irodahelyiséget is eladhat az önkormányzat. A Morvay Zoltán utca 18. szám alatti ingatlant nemrég nettó 32 ezer 300 forint/hó összegért bérbe adta a város, és a bérlő azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy szeretné megvásárolni az ingatlant. A Vagyonkezelési Osztály által felkért ingatlanforgalmi szakértők az ingatlan piaci forgalmi értékét 13 millió 205 ezer forint összegben állapították meg.

Három évtizede működtetik

A Harsona u. 80. szám alatti ingatlan immár 30 éve, 1993. július 15-én ingyenes használatba adta az önkormányzat a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány részére, mégpedig 30 évre. Az alapítvány azzal a kérelemmel fordult a városhoz, hogy a használati jogviszonya lejártát követően továbbra is szeretné az ingatlant ingyenes hasznosításba kapni és a jövőben is ellátni az inkubátorház üzemeltetését.

Egy további előterjesztés szerint a Sas u. 2. szám alatti ingatlant ingyenes hasznosításba adnák a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért részére. Ott egy iroda van, amit jelenleg a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség használ, szintén ingyenes hasznosítási szerződés alapján, ami 2023. augusztus 31. napjával közös megegyezéssel megszűnne. 2023. szeptember 1. napjától az Egyesület kaphatná meg az ingatlant közfeladat – közreműködés a település közbiztonságának biztosításában – ellátása és az ehhez szükséges infrastruktúra biztosítása céljából határozatlan időtartamra. 

Az egyesület az ingatlant szolgálati irodaként működtetné a szövetség helyett. Kérelmében hivatkozott arra, hogy az ügyintézés, a partnerekkel való tárgyalás, egyeztetés az ingatlanban folyik, továbbá, hogy a szolgálati iroda hiányában az Egyesület munkájának megszervezése nehezebbé válna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában