Új jövevény!

2023.06.01. 15:08

Napi cukiság: megmutatta új lakóját a debreceni állatkert

Gyarapodott az erszényesek csapata.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján

Forrás: Zoo Debrecen

A nyár első napján a cívisvárosi park újabb örömhírrel szolgálhat az évről évre gyarapodó Bennett-kengurucsapat háza tájáról, ugyanis az egyik nőstényük erszényében ismét utód nevelkedik – tudatta a debreceni állatkert csütörtöki közlésében.

A születésekor babszemméretű, jelenleg nagyjából féléves apróság azóta szépen cseperedik, és egyre kíváncsibban ismerkedik a külvilággal. Most már nemcsak kikukucskál, hanem olykor ki is ugrik a biztonságot nyújtó erszény rejtekéből, ahova kilenchónapos koráig még visszajár majd. Érkezésével immár hét egyedet számlál a debreceni erszényesek csapata, akiket a 11 órakor kezdődő napi látványetetésük keretében is megcsodálhatnak a látogatók.

Forrás: Zoo Debrecen

A Tasmania szigetén, illetve Ausztrália keleti és délkeleti részén őshonos Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) a partvidéki erdők és bozótosok lakója. Köznapi neve kissé megtévesztő, mivel bár számos tekintetben hasonlít közeli rokonaira, a kengurukra, a náluk kisebb termetű és zömökebb, erdőlakó wallabyk közé tartozik. Jellegzetessége a vöröses nyak- és vállszőrzet, illetve a nagy és mozgékony fül – a természetben főként erre és kiváló szaglására hagyatkozik, mivel viszonylag gyengén lát. Alapvetően magányosan él; nappal az árnyékban pihen, szürkületkor és éjszaka pedig a fűfélék, termések és gyökerek után kutat. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, élőhelyének csökkenése és minőségbeli romlása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában