A nemzeti összetartozás napja

2023.06.05. 15:30

Öt kilométerre állomásozott a román hadsereg: Trianon emlékezete Földesen

A nemzeti összetartozás napján megkoszorúzták a mozi előtt álló emlékművet Földesen

Forrás: Péter Imre

A román hadsereg 1920-ban öt kilométernyire állomásozott a község központjától. Közel fél évig csak román határátlépési engedéllyel hagyhatta el a falut és élt Földes lakossága abban a bizonytalanságban, hogy a végleges román határt az esztelen trianoni békediktátum miatt a falu határában jelölik ki.

Június 5-én a Karácsony Sándor Közösségi Ház, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, az önkormányzat és a nagyközség civil szervezetei közös emlékünnepségen idézték fel a máig fájdalmas trianoni döntés következményeit. A nemzeti összetartozás napja alkalmából köszöntőjében Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékeztetett arra: a trianoni veszteség a nemzetnek, az országnak, de az egyes embereknek is óriási volt. Ami 103 éve történt, kitörölhetetlen részévé vált a múltnak, vitathatatlan elemévé a jelennek és eligazító erejű tanulságává a jövőnek. A szomorú évfordulóra emlékeztetve a megemlékezés résztvevői megtekintették az iskola tanulóinak erdélyi kirándulásán az egykori magyar hon tájairól készült útifilmjét. Az emlékünnepséget követően az önkormányzat, az iskola, a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az Árpád mozi előtt álló, Banáné Dudics Lujza fafaragó művész és Nagy János műkő készítő által 11 éve készített emlékművet.

Péter Imre         


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában