Felsőoktatás

2023.06.07. 18:44

A Debreceni Egyetem elkötelezett a pedagógusok elismerése iránt – fotókkal

Kiváló munkájukért az egyetem pedagógusnapi ünnepségén vehették át a díjakat.

Forrás: Kiss Annamarie

– Jól emlékszem, amikor pedagógusnap alkalmából az osztály szépen fel volt díszítve, a tanári asztal pedig tele volt olyan virágokkal, amelyek nagy része saját kertekből származott. Ha éppen felelésre került a sor aznap, akkor a pedagógusok elnézőbbek voltak a diákokkal – idézte fel kisiskolás éveit prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese. Hozzátette, az elmúlt évtizedek alatt számos ünnep ment feledésbe, ezért fontos üzenete van annak, hogy ez a nap több mint hét évtized óta változatlanul népszerű az ország és a nemzet számára. – A pedagógusok pótolhatatlan szolgálatot tesznek. Az egyetem számára kulcsfontosságú a köznevelési, közoktatási intézményekben folyó munka, hiszen meghatározó számunkra, hogy milyen diákok lépnek majd be az intézménybe. Az iskolák számára pedig az a mérvadó, hogy egyetemi tanulmányaik után milyen pedagógusok kerülnek ki az egyetemről – emelte ki.

Debreceni Egyetem, Haon, Debrecen, pedagógusnap, díjátadó
Prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektora
Forrás: Kiss Annamarie

Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója a tanári pálya különlegességét hangsúlyozta. – Inkább nevezhetjük hivatásnak, mint szakmának, hiszen a pedagógusok nemcsak a jelenért, hanem a jövőért is dolgoznak. A mai nap az ő megbecsülésükről szól – mondta. 

A Debreceni Egyetemen jelenleg több mint ezer hallgató tanul különféle tanárképzéseken. Az idei évben osztatlan tanárszakon 131 fő tesz záróvizsgát, rövid ciklusú tanárképzésben 44 fő.

Debreceni Egyetem, Haon, Debrecen, pedagógusnap, díjátadó
Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Egyetem Klebelsberg Kunó-díjban részesítette Kalocsainé Abuczki Erikát, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma oktatóját.

A Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjban részesült Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti Kar professzor emeritusa.

Jausz Béla-díjat kapott Farkasné Pécsi Éva, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára; Háda Tibor, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára; Koós Judit, a debreceni Ady Endre Gimnázium mentortanára; Kovács Andrea Sára, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára; Sinayné Tar Judit, a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégium vezetőtanára; Soltész Adrienn, a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégium vezetőtanára.

A DE Hallgatói Önkormányzat elnökségének elismerő oklevelét Ecsedi Vivien magyartanár-etikatanár szakos hallgató, valamint Borbély István angoltanár-történelemtanár szakos hallgató kapta.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumában 2023. augusztus 1-től 2028. augusztus 31. napjáig az egyetem rektora az igazgatói feladatok ellátásával Nagyné Bíró Edit oktatót bízta meg.

Panyiczki-Berényi Viktória


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában