Közlekedés

2023.06.09. 11:37

Elárulták, merre járnak a hajdú-bihari kaszások

Halált és pusztítást maximum az elburjánzott növényzetre hoznak.

Forrás: illusztráció / Facebook / Magyar Közút

A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva országosan idén mostanáig mintegy 50 százalékkal nagyobb volumenben végeztek kaszálási munkákat a Magyar Közút szakemberei, írták a Haonhoz eljuttatott közleményükben.

Hajdú-Bihar vármegyében összesen 1618 kilométernyi országos közút tartozik a társaság kezelésébe, melyek mentén idén már 9,4 millió négyzetméternyi felületen végeztek kaszálási tevékenységet a helyi mérnökségek. Az utóbbi hét jelentős csapadékmennyisége után ismét nagyobb fokozatra kapcsolnak a szakemberek.

A közleményben azt írták, az útesztétika és a közlekedésbiztonság javítására irányuló többletkaszálási tevékenységet a Magyar Közút szakemberei két műszakban vagy túlórázva végzik. A koronaélen belüli területeken az átlagostól több, évi 3-4 alkalommal, koronaélen kívül pedig két alkalommal, míg a csomópontok környezetében, a körforgalmak területén és a turisztikailag kiemelt területeken, ettől is gyakrabban, szükség szerinti gyakorisággal zajlanak jelenleg is a munkálatok.

Az adott útszakaszokon először mindig nagyteljesítményű gépi fűkaszával zajlik a kaszálás, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak környezetét kiegészítő kézi kaszálás van soron. Ezen munkák elvégzéséhez Hajdú-Bihar vármegyében 19 eszközhordozóra felszerelhető kaszaadapter és 75 kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre. Kiemelt figyelmet fordítunk a turisztikailag kiemelt hortobágyi térségének növényzetgondozási munkáira, valamint a napokban 33-as, 4-es, 42-es, 47-es és a 35-ös utakon várható kaszálási munka, ezért az arra közlekedőktől fokozott figyelmet kérünk

– nyilatkozott Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar vármegyei igazgatója.

A társaság kezelésébe főként a településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékutak tartoznak, ezeken a szakaszokon végzik a közutas szakemberek a növényzetgondozási munkákat. A településeken belüli utak többségét az önkormányzatok, az autópályákat pedig koncessziós társaságok kezelik. Tavaly szeptemberben a korábban a Magyar Közút üzemeltetésébe tartozó 1234 kilométernyi autópálya üzemeltetése is koncessziós társasághoz, az MKIF Zrt.-hez került.

A közlekedőknek tehát továbbra is számítania kell az országos utak mentén arra, hogy

sűrűbben találkozhatnak kaszálási munkát végző, lassabban haladó gépekkel. A szakemberek ezért a sofőrök türelmét és megértését kérik, hiszen tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben mozgó terelés mellett zajlanak a munkák, az autósoknak érdemes kellő körültekintéssel és óvatosan közlekedniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában