Ínyenc ízek és dallamok

2023.06.01. 12:43

Szalonnasütésből mennyei gasztroélmény? Debrecenben lehetséges!

Nyári emlékek ízvilágát, folyékony nitrogénes fagyit és sok meglepetést ígér a Gourmet Fesztivál.

Idén is rengeteg finomsággal várják a látogatókat

Forrás: Napló-archív

Idén is felvonulnak a Békás-tó köré a legfinomabb fogásokat ismerő séfek, szakácsok a hetedik Debrecziner Gourmet Fesztiválon. A június 16-a és 18-a között megrendezett ínyenc esemény részleteit csütörtökön délelőtt ismertették a szervezők az Ikon Étteremben.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint mindig különleges ízt ad a fesztiválnak, amikor egy témát társítanak a rendezvényhez. Míg tavaly az erdő volt a főszerepben, idén a nyári emlékek adják a tematikát, így minden vendéglátóhelynek lehetősége lesz arra, hogy az ifjúkori emlékek alapján bizonyos megszokott klasszikusokat elemeire bontsanak.

Az ügyvezető elmondta, a nehéz időszak ellenére ismét sikerült megszólítani a vendéglátósokat az ország különböző tájairól: így Miskolc, Encs, Tiszalök, Budapest és Sopron mellett a debreceni vendéglátósok is képviselik magukat.

Tavaly a Debrecziner Gourmet összenőtt Jókúti „Világevő” András nevével, így idén is gasztroblogger lesz a rendezvény házigazdája. A Miele jóvoltából pedig fantasztikus séfekkel valósulhat meg a látványfőzés a színpadon. Bíró Lajos, Kiss Sándor, Nemesvölgyi Attila, Pataky Péter, Thür Ádám és Molnár Attila fogják bemutatni, számukra mit jelentenek a nyári emlékek. A Gourmet Fesztivál idei egyik legjobban várt vendége Mautner Zsófi pedig az Erdélyi lakoma egyik receptjét készíti el

 – avatott be a programokba Mészáros Réka.

Elmondta, a tavalyi nagy sikerű tonhalbontás után idén egy szabadtéri báránysütést és marhagerinc bontást láthatnak a húsimádók. A szervezők nagyobb hangsúlyt fektettek a zenei programokra, a DJ-k mellett fellép a Konyha zenekar és valódi fesztiválhangulatot nyújt a Blahalouisiana is. A családosok számára a Galiba Gyereksarok, a Kutyafrissítő pont és a Gourmet Kertzmozi is visszatér.

Mivel ettől az évtől a Gourmet fesztivál készpénzmentessé válik, így fizetni érintős bankkártyával lehet, illetve a feltöltőpontoknál fesztiválkártyák válthatóak.

Nyári emlékek modern bundában

A gasztronómia és a minőségi alapanyag elválaszthatatlan egymástól. Ezt vallja Bárány Péter. A Master Good Kft. ügyvezető tulajdonosa elmondta, debreceniként ezen gondolat mentén döntött úgy, hogy cége a fesztivál főtámogatója lesz.

Bárány Péter, a Master Good Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

Thür Ádám, a fesztivál szakmai támogatója szerint izgalmas lehetőséget rejt a nyári emlékek tematika, hiszen az ízemlékek mindenkit vissza tudnak repíteni a gyermekkorába vagy akár egy számára kedves helyszínre. Az Ikon séfje elárulta, a menüsort úgy állították össze, hogy mindenki kötődni tudjon hozzá. Ezért többek közt egy szalonnasütéssel készülnek, amit gourmet keretek között igyekeznek visszaadni. Készülnek a jól megszokott debreceni párossal, valamint a hekk nem éppen jó hírét szándékoznak visszaállítani.

Thür Ádám, a fesztivál szakmai támogatója
Forrás: Czinege Melinda

Thür Ádám ugyan nem tárt fel minden meglepetést, annyit megtudtunk, a séf egy modern technológiát fog alkalmazni: folyékony nitrogénes fagylaltkészítést mutat be. Elárulta azt is, a bárányt asado-módszerrel készítik, vagyis nem nyársra húzva forgatják, hanem a végtagokat átvágva, laposan sütik át mindkét oldalát.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában