Vége a felújításnak

2023.06.05. 14:20

Régi-új pompájában várja ezernyi diákját a debreceni Szent Joe – fotókkal, videóval

Külső homlokzati munkálatokkal zárult az intézmény korszerűsítési programja, az épület keresztje is a tetőre került.

Minden szempontból megújult épületben tanulhatnak a diákok

Forrás: Molnár Péter

Bővítették, szépítették és korszerűsítették a debreceni Szent József-iskola épületét, melyet Palánki Ferenc főpásztor hétfőn, a Szent Anna Székesegyház 270. évfordulója napján szentelt fel. A debreceni római katolikusok kettős ünnepe délelőtt hálaadó püspöki szentmisével kezdődött, melyben Palánki Ferenc a közösség mindenen átívelő erejére figyelmeztetett.

Szükségünk van arra, hogy eljöjjünk templomba, ahol találkozunk Istennel és egymással. A templom tornya az ég felé mutat, s ezzel mindnyájunknak plusz feladata, hogy életünket az ég felé mutassuk

– fogalmazott. Kiemelte azt is, hogy a megtisztulás, a megvilágosodás és az Istennel való egyesülés mindenki számára adott.

Helyére került a történelmi embléma is

Az alkalom a szentmise után a megújult Szent József-iskola előtt folytatódott, ahol Palánki Ferenc megáldotta, majd megszentelte az épületet.

Mint elhangzott, az intézményegyüttes általános iskolai részét egy évvel ezelőtt vehették birtokba a diákok. Korszerűsödött a földbe süllyesztett tornacsarnok is, melyre nyolc tanterem épült a közelmúltban Ágoston László építész tervei szerint. Teljes tető- és nyílászárócserére, valamint külső homlokzati festésre is sor került, a katolikusok számára mégis egy nagyon fontos szimbólum, a tetőre visszahelyezett kereszt a megújulás központi eleme.

Ez a megszentelt tér jelképezi, hogy Isten mennyire szeret bennünket

– mondta a főpásztor.

A kereszt történetéről később, az iskola dísztermében volt szó. A keresztény jelkép az alapításkor, 120 évvel ezelőtt került az épület tetejére, 1948-ban, az államosítással viszont lekerült onnan. Az eredeti kereszt nem került elő, annak mása viszont a „Szent Joe” egy egykori diákjának adományaként ezentúl újra ékesíti az intézmény utcafrontját.

„Isteni csoda” a fennmaradásuk

– A közösség az, ami továbbemelhet minket annál, mint amire egyedül képesek vagyunk – mutatott rá köszöntőjében Bódis Zoltán igazgató. Felidézte, hogy az iskola 2007-ben került vissza a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez, előtte azonban több olyan fordulatot is megélt az intézmény, mely kockáztatta fennmaradását. Volt, hogy a képzések szűntek meg, vagy nem volt elegendő diák, majd 1948-ban az akkori politika tett meg mindent azért, hogy elpusztítsa a Szent Joe-t. – Amikor 1996-ban újraalakult az iskolánk, a szellemi és a lelki többlet győzedelmeskedett – fogalmazott. Bódis Zoltán végül hozzáfűzte, ma csaknem ezer diákkal működik a Szent József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium.

Mint arról az általános iskola új épületének átadásáról tavaly hírt adtunk, a 460 millió forintos bővítésre akkor a többszörös túljelentkezés miatt volt szükség.  

Történelmi építkezés

A Szent József-iskola megújulásának napján a Szent Anna-templom felszentelését is ünnepelte az egyház. Az 1715. évi országgyűlés a CVIII. törvénycikkel Debrecent szabad királyi városi rangra emelte, de ennek törvényesítését a katolikusok visszaengedéséhez, számukra templomhely „kimutatásához” kötötte a törvényhozás. A Szent Anna-templom és rendház építése a rekatolizációt elvállaló piarista szerzetesek részére a nagyváradi püspök, egyben bihari főispán, gróf Csáky Imre költségén 1721-ben kezdődött. Csáky reprezentatív templommal kívánta példázni a „kálvinista Róma” előtt a katolikusok erejét. A tervek készítésével, az építés vezetésével a milánói születésű Giovanni Battista Carlonét bízta meg. A templomot Szűz Mária édesanyja, Szent Anna tiszteletére szentelték fel 1746-ban. Carlone nyugodt homlokzatú, torony nélküli barokk temploma 1811-ben megrongálódott a tűzvészben, s ezért 1834-ben felkérték az Egerből Debrecenbe költözött építőmestert, Povolny Ferencet, hogy a templomot újítsa meg és tornyokat építsen hozzá – írja az egyházmegye honlapja.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában