Az álomtól a megvalósulásig

2023.06.09. 13:21

Az alkotó debreceniek számára nyitnak kreatív műhelyt – fotókkal

Hosszú távú cél, hogy a Gambrinus köz kreatív központtá váljon.

A helyet pénteken belülről is megmutatták

Forrás: Czinege Melinda

Június közepén nyit a Fix Debrecen a Gambrinus köz alagsorában, az egykori üzletsorok helyén. A helyszínen tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatón a kreatív műhely kulisszatitkaiba pillanthattunk bele.

Az évekkel ezelőtt szórakozóhelyként működő helyiség óriási belső terében immár válaszfalak különítik el a különböző műhelyeket, ahol a legkorszerűbb gépek és eszközök kaptak helyet. Így 3D-s nyomtatók, ipari varrógépek, kerámiaégető kemencék, esztergagép, asztali fúró, számítógépek és számos berendezés megtalálható.

A vendéglátás és az építőipar után a kreatív ipar a legtöbb embert foglalkoztató ágazat Európában, mely a GDP 4,8 százalékát teszi ki. A kreatíviparban dolgozók és a foglalkoztatottak 13 százalékát teszi ki, átlagéletkoruk pedig nem éri el a 30 évet

 – mondta beszédében Vámosi Gábor. A Fix Debrecent működtető INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez a dinamikusan fejlődő ágazat nemzetgazdasági szempontból is olyannyira jelentős, hogy külön kormányzati stratégiája létezik a támogatására.

Fix Debrecen Gambrinus köz Haon
Vámosi Gábor és Puskás István a pénteki sajtótáékoztatón
Forrás: Czinege Melinda

Az ügyvezető elmondta, a Fix Debrecen több szakterületet felölelve biztosít lehetőséget a kreatívan gondolkodók számára, így a különálló termekben fa- és fémipari gépek használatát biztosítják, de helyet kap a kerámia- és a képzőművészet, valamint a divat alapkövét adó textilipar is.

Vámosi Gábor elmondta, céljuk, hogy a régióban lévő cégek mellett magánszemélyek és kisvállalkozások is megvalósíthassák kreatív ötleteiket, valamint, hogy a Debreceni Egyetemen lévő fiatal kutatók találmányaik prototípusát is elkészíthessék. Mint mondta, eddig a fiatalok számára komoly erőfeszítést jelentett a megvalósításhoz szükséges eszközök és helyszín megtalálása.

A műhelyben egyénileg, vagy akár csoportos workshopok keretében lehetőség nyílik az alkotók számára, hogy megvalósítsák ötleteiket. Hangsúlyozta, nemcsak a gépek bérlésére van lehetőség, hanem az általuk létrehozott weboldal segítségével a piaci megjelenést is biztosítják, elősegítve az értékesítést.

Fix Debrecen Gambrinus köz
Forrás: Czinege Melinda

Bárki kiélhetik kreativitását

A Fix Debrecen tudatos együttműködés részeként nyílik meg éppen a Gambrinus közben, hiszen másfél éve tartó törekvésünk, hogy a belvárosnak ezt a tömbjét kreatív negyeddé formáljuk

 – árulta el Puskás István. Az alpolgármester kifejtette, a Gambrinus közben kreatív ökoszisztémát szeretnének létrehozni, melyben a kulcsszerepet játszó műhely az ötletek megvalósítását fogja segíteni.

Puskás István szerint látható, hogy Debrecen nagy léptékű iparosítási fázisban van, azonban úgy véli, ahhoz, hogy a város gazdasága ne álljon egy lábon, fontos, hogy a magas hozzáadott értékkel rendelkező kreatívipart is fejlesszék. Rámutatott, a kreatíviparból indulnak ki a jövőt meghatározó innovatív fejlesztések, emellett Debrecen szempontjából lényeges az is, hogy a szellemi potenciált a városban tartsák. Mint mondta, ennek köszönhetően a fiatalok tudásukat, ötleteiket helyben tudják hasznosítani.

Puskás István beszélt a nagyváradi Fix Oradea nevű testvérintézmény megnyitásáról is. Úgy véli, a határokon átívelő tükörprojekt a Debrecen és Nagyvárad közötti együttműködést is segíti.

Elárulta azt is, a kialakuló kreatív ökoszisztémához csatlakozva várhatóan az ősz folyamán a Fix Debrecen szomszédságában megnyílik egy középiskolások számára létrehozott közösségi tér is, mely az alkotó szellemű diákság számára ad otthont.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában