Jubileum

2023.06.09. 12:21

1983 óta gyógyítják Debrecenben az égési sérülteket

A DE KK Bőrgyógyászati Klinika Égési Osztály megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelték pénteken a Debreceni Egyetemen.

A Magyar Égési Egyesület konferenciát szervezett

Forrás: Molnár Péter

Az osztály megalakulása óta élen jár az égési sérülésekkel kapcsolatos technológiai fejlesztések és speciális ellátási lehetőségek terén, így a betegek túlélési és gyógyulási esélyei sokat javultak az elmúlt négy évtizedben. A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan a Magyar Égési Egyesület konferenciát szervezett az egyetemen, melynek fő témái között szerepelt az égett sebek ambuláns és intézeti ellátása, a súlyos, nagy kiterjedésű, szövődményes égések komplex kezelése, az égések interdiszciplináris megközelítése, illetve az égésrehabilitáció.

Az elmúlt közel három évben lezajlott klinikai integráció nagy változást hozott a Klinika Központ életébe. A folyamat eredményeként létrejött Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi ellátó szervezete mintegy 6500 dolgozóval és 3000 betegággyal. Célunk a betegellátás minőségének javítása, amelyben kitüntetett szerepe van a klinika különböző szervezeti egységeinek is

– emelte ki a tudományos kongresszus megnyitóján prof. dr. Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke, aki kitért arra is, hogy a Bőrgyógyászati Klinika igazi centrumként működik. – Regionális központként nem csupán Hajdú-Bihar vármegye lakosainak bőrgyógyászati és égési ellátásában vesz részt, hanem egyes esetekben határokon túlívelő gyógyító, oktató és kutató munkát is végez. A Bőrgyógyászati Klinika egy erős bástya, az Égési Osztály pedig a Klinikai Központ egyik büszkesége – hangsúlyozta.

Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke
Forrás: Molnár Péter

Prof. dr. Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja rámutatott, hogy kevés olyan terület létezik, ahol a mindennapi innovációnak ekkora szerepe lenne, mint az égett betegek ellátásában. 

Ezeket a fejlesztéseket akkor képesek az orvosok bevezetni a gyógyításba és a betegek javára fordítani, ha megfelelő felkészültséggel rendelkeznek

 – mondta.

Mátyus László dékán
Forrás: Molnár Péter

– Negyven évvel ezelőtt sokan megkérdőjelezték azt a döntést, hogy az égési osztály a Bőrgyógyászati Klinikán belül kapott helyet, hiszen az általános gyakorlat alapján rendszerint a traumatológiai vagy intenzív osztályokhoz csatolták. Az eltelt idő alatt bebizonyosodott, hogy ez a kapcsolódás is működik. Mi bőrgyógyászok nagyon sokat tanulunk a sebészektől, egyre több műtéti technikát sajátítunk el – fejtette ki köszöntőjében prof. dr. Szegedi Andrea, a DE KK Bőrgyógyászati Klinika igazgatója.

Szegedi Andrea igazgató
Forrás: Molnár Péter

A Magyar Égési Egyesület Frank György Emlékplakettet adományozott Prof. Dr. Juhász Istvánnak, aki 1995 és 2020 között vezette az Égési Osztályt. 

Nemcsak a homokágy és a korszerű műtői felszereltség, hanem az emberi tényező, az itt dolgozók áldozatos munkája tesz hozzá rengeteget mindahhoz, amit az osztályon végzünk.

Bízom abban, hogy az elkövetkezendő időben minél többen csatlakoznak majd ehhez a rendkívül nehéz és fáradságos munkához, amelyet az égett emberek ellátása jelent – fogalmazott prof. dr. Juhász István, a konferencia elnöke.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában