Debrecen összeköt

2023.05.20. 16:35

Újra benépesült az Emlékkert a Református Napokon – fotókkal

Második alkalommal szervezte meg a Debreceni Református Napokat a Tiszántúli Református Egyházkerület.

A legkisebbeket játékokkal is várták

Forrás: Czinege Melinda

Hadházi Tamás esperes a szombati nap nyitányán úgy fogalmazott: a mai nap résztvevői a tavalyi esztendő után újra átélhetik az összetartozás és a találkozás örömét. – A mai délután programjai lehetőséget adnak arra is, hogy megmutassuk reformátusságunk sokszínűségét az erre járó érdeklődőknek is. 

Nagy öröm, hogy újra találkozhatunk, újra örülhetünk egymásnak, újra megszólít Isten igéje és újra részesedhetünk az úrvacsora bűnbocsátó áldásában

 – mondta.

A reformátusság ereje nem fogy, hanem növekszik

Az istenhitben és a protestáns kultúra megismertetésében ma is messzire fénylő lámpásként világít Debrecenben, és szerte a Kárpát-medencében, ahol magyarok élnek – fogalmazott beszédében Papp László polgármester, kiemelve: Debrecen összetart, Debrecen összeköt. – Sokan összegyűltünk, ami azt mutatja, hogy a reformátusság ereje nem fogy, hanem növekszik, ami azért korántsem globális tendencia. Ha körülnézünk itt, Debrecen szívében, akkor azt is láthatjuk, hogy mi minden történt itt az elmúlt 13 évben. Felújítva a Nagytemplom, a kollégium, a Püspöki Hivatal, a város mindegyik műemléki református temploma. 

Isten kegyelméből nem teltek eredménytelenül az elmúlt évek, ez azt is üzeni a jövőnek: újult erővel veszi fel a harcot a debreceni és a tiszántúli reformátusság a 21. század kihívásaival. Erre az erőre az elmúlt 500 év minden sorsfordító korszakában szükség volt. Büszkén mondhatjuk, hogy a debreceni református mentalitás jelentett biztos kötőerőt a magyar nép zivataros századaiban

– emelte ki. Hozzátette, a református kötőerő még az ország három részre tagoltsága idején sem gyengült.

Debreceni Református Napok megnyitó
A megnyitón Kósa Lajos és Papp László is szólt a megjelentekhez
Forrás: Czinege Melinda

Kósa Lajos országgyűlési képviselő megjegyezte, ha valaki visszaemlékszik arra, hogy nézett ki az Emlékkert a felújítás előtt, akkor jól tudja, mennyi minden újult a területen. Remek ötlet volt, hogy összefogott a város és az egyház, hogy elkészítsék a maguk örömére ezt a fantasztikus Emlékkertet – mutatott rá, kiemelve: egy valóságok ékszerdoboz ez Debrecen szívében.

– Magyarország többek között a hasonló eseményeknek köszönheti, hogy a hit, az egyház és a társadalom kapcsolata nem gyengül, hanem erősödik. Ez azért óriási dolog, mert hiába mondjuk azt, hogy a kereszténység különböző ágazatai, felekezetei együttesen a világ legnagyobb lélekszámú hívő közösségét alkotják, de azt is tudjuk, hogy van a világban a legjobban támadott egyház, hit és vallás, az maga a kereszténység – tette hozzá.

 A hitünket nem kifejezetten a templomban kell gyakorolni, hanem megélni a mindennapokban – ezzel tudjuk támogatni a hitünk továbbélését – összegezte gondolatait az országgyűlési képviselő.

A szombati rendezvényt egyháztáji vásár és gyerekprogramok is színesítették, valamint többek között szabadtéri úrvacsorás istentiszteletet is tartottak az Emlékkertben. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában