Közlekedés

2023.05.25. 20:00

Szabálytalanul parkoló autók sokasága borzolja a kedélyeket Debrecenben

A debreceni szabálykövető sofőröket bosszantják azok az autósok, akik szabálytalanul, két helyet elfoglalva parkolnak, vagy garázs előtt állnak meg. Hajdu Kristóf gépjárművezető-szakoktató a Haon kérésére sorra vette azokat a debreceni utcákat és környékeket, ahol napközben aligha találni parkolóhelyet.

Egy hely nem elég

Forrás: Debrecenben Hallottam Facebook-archív

A szabálytalanul parkoló sofőrökkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több bejegyzés jelent meg a Debrecenben Hallottam Facebook-csoportban. Minden bizonnyal minden autóvezető találkozott már olyan sofőrrel, aki két parkolóhelyet elfoglalva tette le a kocsiját, vagy éppen figyelmen kívül hagyta, hogy a másik autós már rég kinézett magának egy helyet, amikor ő bevágva a másik elé, arcátlanul elfoglalta azt. A minap a Haon újságírója és fotóriportere elkísérték egyik belvárosi útjára Hajdu Kristóf gépjárművezető-szakoktatót, aki részletezte, melyek azok a parkolóhelyek Debrecenben, ahol csúcsidőben nehezen találni szabad parkolóhelyet.

Nap mint nap tapasztalom, hogy egyes sofőrök úgy teszik le a kocsijukat, hogy két helyet is elfoglalnak. Ilyen helyzetekben többnyire drága autókat látni, bizonyára az autóvezető ezzel is védeni akarja a tulajdonát, véletlen se nyissanak rá kocsiajtót stb., ami egyébként abszolút logikus hozzáállás

– mondta. Szerinte az sem lehetetlen, hogy egy friss jogsival rendelkező tesz így, és nem azért, mert félti a saját négykerekűjét, sokkal inkább a másik kocsi épségét, nem bízik a saját tudásában.

Parkolás, Debrecen, közlekedés
Hajdu Kristóf
Forrás: Molnár Péter

Itt nehezen találunk parkolóhelyet

Mint elmondta, ha Debrecent nézzük, akkor a Domokos Lajos utcában és környékén, a Honvéd utcában, a Tócóvölgyben és a belvárosban necces napközben, illetve késő délután szabad parkolóhelyet találni. – Egyébként ez igaz lehet a sűrűn lakott környékre, valamint olyan városrészekre, ahol olyan intézmény van, amit sokan rendszerint látogatnak (kórház, posta stb.) – szögezte le. Hozzátette, az Egyetem sugárúton még napközben is kényelmesen parkolhatunk: a Nagy Lajos Király tértől az Egyetem tér irányába még párhuzamosan is zökkenőmentesen le tudjuk tenni a kocsinkat.

Ember legyen a talpán, aki napközben a Csapó utcai bevásárlóközpont környékén, vagy a Vár utcán talál parkolóhelyet! Ezeket jobb elkerülni, ha nem konkrétan a közelben akarunk valamit gyorsan megközelíteni

– hangsúlyozta, megjegyezve, a tanítványai nagyon félnek a parkolástól, ám később rájönnek, nem is annyira nehéz, ahogyan azt korábban gondolták. Rá kell érezni, és megy, mint a karikacsapás.

Debrecen, közlekedés, parkolás
Az oktató tanítványai nagyon félnek a parkolástól
Forrás: Molnár Péter

Nem mindenki érzi a kocsit

A párhuzamos, hátrameneteles parkolástól tartanak a legtöbben, de ez talán a legkönnyebben manőverezhető feladat – tudatta az oktató. Úgy tapasztalja, a sztereotípiáknak van némi alapja: a nők nehezebben parkolnak, mint a férfiak. – Azért lehet számukra nehezebb, mert sok esetben nem kényszerítik rá magukat, hogy gyakorolják a feladatot. A terhet inkább leveszik a vállukról, nem szeretnek párhuzamosan, hátramenet parkolni, inkább keringenek a városban, és keresnek egy nagyobb helyet – tette hozzá. Továbbá megjegyezte, a diákok többsége már a tizedik órán jól parkol, valakinek persze hamarabb is megoldja a feladatot, de akadnak olyanok, akik a sokadik próbálkozásra sem érzik a kocsit.

Napjában többször találkozhatunk olyan sofőrökkel, akiknek leragad a tekintetük, egy irányból gyűjtik az információt: a baloldali külső tükröt nézi, eközben a másik irányból nulla információt kap. Ilyenkor történik meg a baj, hogy pont azt az oldalt hagyja figyelmen kívül, amire sokkal inkább ügyelnie kellene, tehát minden oldalról kapnunk kell információt, hogy a parkolás sikeres, balesetmentes legyen

– ismertette. Kiemelte, szerinte az átlag sofőr „jól van az úgy” hozzáállást tanúsít. A tapasztalt sofőröknél kevesebb a hiba, ő már tudja, miben biztos, és mi az, ami nem megy olyan jól neki – azt inkább inkább nem gyakorolja. 

NE

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában