Érettségi

2023.05.10. 14:56

Nem izzasztotta meg a töri feladatsor az érettségizőket – fotókkal

Az '56-os utcai skandálás jelszavairól, az auschwitzi koncentrációs tábor mindennapjairól és Hunyadi Mátyás tetteiről is kérdezték a diákokat.

Hajdú-Biharban 452 tanuló adott számot történelemtudásáról

Forrás: Czinege Melinda

Izgulva mentek be, s mosolyogva jöttek ki a DSZC Vegyipari Technikumának termeiből a diákok a szerdai történelem érettségi napján. – Átlagos, közepes erősségű, jól felépített feladatsort kaptak – értékelt portálunknak az intézmény történelem munkaközösségének vezetője. 

Aczél Ákos a diákjai visszajelzése alapján arról számolt be, hogy a vizuális források, képek, ábrák, elemzések biztonságosabb fogódzót jelentettek a tanulóknak, mint a szöveges források. Utóbbi feladatokat nehezebbnek tartották, mert több időt és jelentősebb koncentrációt igényelt a megoldásuk.

 A felvilágosodás koráról és Hunyadi Mátyásról szóló szövegekkel kellett megbirkózni a fiataloknak. Egyszerűbb pontszerzési lehetőségként pedig az 1956-os forradalom utcai skandálásának jelszavait kellett azonosítani. A pedagógus szerint a szöveges és vizuális forrású feladatok megfelelő arányban voltak jelen a tesztsorban.

A terjedelem nem elég

Az írásbeli vizsga második részében négy esszétémából kellett kettőt választani. A rövidebb esetén Julius Caesar egyeduralmáról vagy az auschwitzi koncentrációs tábor mindennapjairól írhattak a középiskolások, a nagyobb terjedelműnél pedig az 1989-es rendszerváltás folyamatáról vagy Széchenyi István gyakorlati tevékenységéről számolhattak be a fogalmazványban. 

A tanár szerint a hibalehetőség itt a megadott szempontok részleteiben rejlett. Fontos volt, hogy a vizsgázók figyeljenek a tématartásra és ne kalandozzanak el attól az esszé írása közben. Jó jelnek ítélte, hogy diákjai felszabadultan, mosollyal az arcukon zárták a mai vizsgát, reméli, a javított feladatlapok visszaigazolják majd a mostani pozitív feltételezéseiket.

A történelem tantárgy – az angol nyelv után – a második legnépszerűbb az emelt szintű érettségire jelentkezőknél, Hajdú-Biharban 452 tanuló állt hadba e nehéz csatában szerda reggel. A hét hátralevő napjaiban az idegennyelv vizsgák következnek, csütörtökön angol, pénteken német feladatlapokat helyeznek a tanulók elé reggel 9 órakor.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában