Egészség

2023.05.04. 15:18

Nemsokára nyílik a Mozdulj, Debrecen! egészségközpontja, így néz ki most belülről! – fotókkal

Többek között dietetikussal, pszichológussal és szűrővizsgálatokkal várják a lakosokat.

A fejlesztésről helyszínbejáráson számoltak be csütörtökön

Forrás: Czinege Melinda

Funkcióváltás történik a Szent Anna utca 11. szám alatt: a fogászati központ helyett június közepétől egészségfejlesztő központ várja a lakosokat.

– Az épület földszintjén szűrőprogramokat, illetve gyermekfoglalkozásokat indítunk, továbbá tankonyhával és dietetikussal is várjuk a cívisvárosiakat, míg az emeleten a Mozdulj, Debrecen! programot bővítjük, például intimtornával, illetve itt kapnak majd helyet a különböző egészséghez kapcsolódó civil szervezetek is. A test mellett pszichológusok segítségével a lelket is gondozni fogjuk – fogalmazott Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója csütörtökön azon a helyszínbejáráson, melyen Martina Tomic Latinac, az UNICEF gyermekvédelmi és gyermekjogi szakértője, valamint munkatársai is részt vettek. Mint azt Széles Diána, Debrecen alpolgármestere elmondta, az egészségfejlesztési központ a város, a kormány, valamint az UNICEF támogatásának köszönhetően valósulhat meg.

Az építkezést a város fizeti, a kormány az egészségfejlesztés és az alapellátás működtetését, míg az UNICEF 70 millió forinttal támogatja a funkcióváltást

– fűzte hozzá.

Dietetika és tankonyha

Papp Csaba kifejtette, a gyerekfoglalkozások a kora reggeli órákban lesznek elérhetőek: lesz TSMT torna, gerinctorna, szenzomotoros fejlesztések hathetes kortól egészen 6 éves korig. A felnőttek számára komplex szűréseket biztosítanak, többek között vércukorszintmérést, a férfiak számára pedig a PSA-szint mérésére lesz lehetőség, illetve egyéni dietetikus tanácsadás is várják a lakosságot.

Mozdulj Debrecen
Forrás: Czinege Melinda

– A dietetikán kívül látványkonyhát is biztosítunk, mely abban segít, hogy a cukorbeteg, gluténérzékeny, laktózérzékeny betegek megismerjék és megtanulják azoknak a speciális ételeknek az elkészítését, melyek szükségesek az egészségmegőrzésükhöz. Egy cukorbeteg például megtudja az orvostól, hogy mennyi inzulint kell beadnia magának naponta, abban azonban nem tud útmutatást adni, hogy milyen időközönként, milyen mennyiségben, mit ehet. A tankonyba ebben a labirintusban segít kiutat találni – magyarázta a DAEFI igazgatója.

Világszintű elismerés

A központban a foglalkozás-egészségügy is helyet kap, melynek az a célja, hogy a dolgozó embereket is rávegyék az egészségügyi szűrésekre.

A lakosság körülbelül 10-15 százaléka, akik rendszeresen járnak szűrésekre, de a lakosok 85 százalékáért meg kell küzdeni, meg kell őket találni. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra érkező dolgozóknak azonban helyben felajánlhatjuk a szűrési programban való részvételt is, mellyel sokkal több embert érhetünk el

– közölte Papp Csaba.

Széles Diána alpolgármester hozzátette: céljukat segíti az épület elhelyezkedése is, hiszen a belváros szívében van, és akár munka után is betérhetnek a debreceniek. Szeretnénk minél szélesebb körben megtalálni a lakosokat. Fontos azonban kiemelni, hogy az egészségfejlesztő központban ugyanakkor nem diagnosztizálnak majd, csak segítenek kiszűrni az esetleges problémát és elirányítani a megfelelő szakemberhez – húzta alá az alpolgármester, aki szerint az, hogy az UNICEF is támogatja a város törekvéseit, nagy elismerése a programnak. – A Mozdulj, Debrecen! és a DAEFI iskola-egészségügyi programját ma már nemcsak országosan, hanem világszinten elismerik – nyomatékosított az alpolgármester. – Büszkék vagyunk arra, hogy az UNICEF munkatársai szeretnék, ha ebből egy olyan vihető programot készítenénk, ami a világ bármely részén alkalmazható.

A programunk egyszerű elemekből áll, de olyan mint a legó, ezekből az elemekből mi várat építünk. Ezt a várat szeretnék vinni világszerte

– fűzte hozzá a DAEFI igazgatója.

Az egészségfejlesztő központ nyár elejétől, reggel 8 és 18 óra között várja majd a cívisvárosiakat, de mint azt Széles Diána közölte, igény esetén a későbbiekben meghosszabbítják a nyitvatartást.

PTZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában