Mutatjuk, még miről

2023.05.26. 20:17

Legyen-e 35 méteres óriáskerék Szoboszlón? Erről is volt szó a legutóbbi testületi ülésen

Rekordszámú, hetven témát tűzött napirendre a hajdúszoboszlói képviselő-testület a május 25-én megtartott testületi ülésén, melyet ezen túlmenően szokás szerint képviselői kérdések feltevésével és interpellációkkal zártak.

Czeglédi Gyula polgármester a legutóbbi hajdúszoboszlói testületi ülésen

Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

Az ötórás tanácskozáson elsőként az önkormányzat gazdasági társasága, a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. elmúlt évi gazdálkodásáról szóló beszámolója került terítékre. A számos városi érdekű feladatot ellátó cég sikeresen zárta a 2022-es évet. A képviselők egyetértettek azzal, hogy a 70,6 millió forint mérleg szerinti nyereséget eredménytartalékba helyezik. Elfogadták a cég ez évre szóló üzleti tervét is.

Reptér, JEC, gyermekétkeztetés

Ezenkívül a városgazdálkodási nzrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelve ugyancsak beszámolót készített a helyi temető üzemeltetéséről. Mint elhangzott, jelenleg több mint hatezer betemetett sír található Hajdúszoboszló köztemetőjében, melynek fenntartását a bevételekből fedezik.

A képviselő-testület módosította a továbbiakban a helyi építési szabályozást, így belterületbe vonták a Fazekas Mihály utca folytatásában lévő két ingatlant. Elfogadták a repülőtér zajgátló védőövezetének számítási tervdokumentációja megállapításait. Ez alapján a 60 dB zajgörbe telekhatáron belül marad.

Az adóztatási feladatok elmúlt évi ellátásáról készített részletes tájékoztatót a polgármesteri hivatal adó- és rendészeti iroda vezetőjeként dr. Sléder Tamás aljegyző. Az előterjesztés nemcsak az adónemeket, hanem a fizetéssel, tartozással kapcsolatos számvetést is tartalmazza, és összehasonlítja az idegenforgalmi adónem bevételeinek alakulását más települések adataival.

Beszámolót készített erre a képviselő-testületi ülésre a helyi önkormányzat több intézménye is. Ezen előterjesztések között elfogadták Böcsödi István igazgató szakmai beszámolóját a Járóbeteg-Ellátó Centrum elmúlt évéről. A téma kapcsán Czeglédi Gyula polgármester megemlítette, hogy szükséges az intézmény parkolójának állapotával és a fedett kerékpártároló igényével foglalkozni. Egyetértettek az intézmény szakorvosióraszám-átcsoportosítási kérelmével, ezáltal az urológia szakterületen heti 30 óra szakrendelésre nyílik lehetőség.

Számvetést készített a Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény is, különös tekintettel a gyermekétkeztetési feladatokkal kapcsolatos tevékenységre.

Szintén a fenntartó elé terjesztette beszámolóját a Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde, ahol jelenleg hét csoportban 90 kisgyermeket látnak el. A bölcsődei szolgáltatás iránti igények továbbra is meghaladják a lehetőségeket. A Rákóczi utca 70. szám alatt épülő Aprócska Bölcsőde tagintézmény kapcsán módosították, illetve jóváhagyták az intézmény dokumentumait.

Nem csak Hajdúszoboszlón lát el feladatokat a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Család- és Gyermekjóléti Központ. A nagyintézmény feladatai rendkívül szerteágazók. Az intézmény sikertörténete, hogy a szintén általuk működtetett, ún. krízisszállót igénybe vett hajléktalanok közül öten dolgoznak, és igyekeznek visszailleszkedni a normális életvitelbe.

Az intézmény újabb feladatot kap a képviselő-testület múlt év decemberi döntése szerint. A 40 fős családok átmeneti otthonát fogják működtetni. Az ehhez szükséges rendeletet is megalkotta május 25-én az önkormányzat, és megállapították a napi térítési díj mértékét, személyenként 300 forintban.

Elkészült a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok elmúlt évi értékeléséről szóló átfogó beszámoló is, melyet az előzőekhez hasonlóan elfogadott a képviselő-testület.

hajdúszoboszlói testületi ülés
Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

A rendelési idők is terítéken

Újabb egészségügyi témák között a képviselő-testület a felnőtt korosztályt ellátó kilenc háziorvossal történt előzetes egyeztetés alapján, az új ügyeleti rendszerre is tekintettel, meghatározta a rendelési időket. A módosított rendelési idők és a helyettesítés rendje június elsejétől érvényes. Dr. Szabó Tímea gyermekorvos kérelmét egyeztetve a gyermekháziorvosok rendelési idejéről is döntöttek.

A pszichiátriai feladatok biztosítása 2012 óta kötelező feladata az önkormányzatnak. Hajdúszoboszlón a tevékenységet a Társ Szociális Intézmény látja el a Baross utca 25/b szám alatt. Az intézményt működtető, illetve fenntartó Társ Egyesület szakmai beszámolója is a képviselő-testület elé került. A szervezet egy nyertes EFOP-pályázatnak köszönhetően a tervek szerint a fogyatékos betegek ellátását is vállalja az önkormányzattal megkötendő szerződés keretében.

Nem az óriáskerékre

Harmincöt méter magas óriáskerék telepítésének igényét jelezte egy kft. az önkormányzatnak a főszezon két hónapjára. Pontos területet nem jelöltek meg. A szakmai bizottságok sem támogatták, és a képviselő-testület sem adta elvi hozzájárulását az óriáskerék létesítéséhez.

A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár kérte a szervezeti működési szabályzatának módosítását, miután a szabadtéri nagy gasztrorendezvények is a szervezésükben valósulnak meg. A szabadtéri rendezvényekért programvezetőként felel ezután az egyik közművelődési szakember, míg az igazgatóhelyettes a közművelődési alapfeladatok ellátásáért felelős vezetőként tevékenykedik. Az intézmény az oktatáspolitikai célkeretből az idén is megkapta a testület döntése szerint a nyári napközis tábor működtetéséhez szükséges 600 ezer forintot.

Új, speciális óvodai csoport indul szeptembertől a Mesevár óvodában. A Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda ezt azért javasolta, hogy bővülhessen a sajátos nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozás lehetősége. A szükséges plusz négy dolgozói létszám költségeit az önkormányzat biztosítja.

A köznevelési alapra elkülönített ötmillió forintból a meghirdetett pályázatra 14 pályázat érkezett oktatási alapítványoktól. A keret felosztásáról készített előterjesztést jóváhagyta a képviselő-testület.

Kisvonat a Mátyás király sétányon

A jogszabályi változásokhoz igazították a továbbiakban a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletet. A közterület név- és házszámozás megjelölésének szabályozásáról szóló rendelet módosításával kapcsolatos előterjesztést visszavonva dr. Morvai Gábor jegyző időszerűnek tartva új rendelet megalkotását javasolta a testületnek.

Módosították még a hivatal szervezeti működési szabályzatát is, mely szerint június 1-jétől az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos feladatok az Önkormányzati Irodához tartoznak, így annak részét képezi a vagyoncsoport, valamint a közterület-hasznosítási feladatok.

A városnéző nosztalgiavonat időszakos útvonalának módosítási kérelméről is határoztak a képviselők. Ez alapján naponta 10 és 18 óra között a kisvonat óránkénti menetrendje szerint használhatja a Mátyás király sétányt.

Százhúszmillió forintot különített el az önkormányzat a költségvetésében a közterületek felújítására 2022-ben. Most a 2. ütemben megvalósítandó munkálatokról döntöttek, 36 millió 538 ezer forint értékben. A felújításokkal az 1. ütemben, így ezúttal is a városgazdálkodási nonprofit zrt.-t bízták meg.

Létrejöhet a Szoboszlói Irodalom Háza

Elfogadja a hajdúszoboszlói önkormányzat Bieliczkyné Buzás Éva felajánlását, és megadták hozzájárulásukat a szükséges megállapodások elkészítésére. A Magyar Rádió nyugalmazott munkatársa az általa létrehozott Emlékszoba Alapítványt meg akarja szüntetni, s a „Főnix Emlékszoba” keretében gondozott, saját tulajdonát képező páratlanul gazdag irodalmi és zenei gyűjteményt Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának szeretné adományozni.

A gyűjtemény a „múzeumi negyedben” elhelyezhető, mely célra a Kossuth utca 9. szám alatti önkormányzati ingatlan lehet alkalmas. Az épület ezáltal a Bocskai István Múzeum új kiállítóhelyévé, az úgynevezett „Szoboszlói Irodalom Házává” válhat. A gyűjtemény tulajdonosa az önkormányzati ingatlan felújítására odaadományozza a Szabó László zugi ingatlanának vételárát.

Korszerűsödik a város közvilágítása, az önkormányzat LED-lámpatestek felszerelését tervezi, melyhez elkészült a szakértői vélemény. A korszerűsítéssel kapcsolatos tervezés lebonyolításával a képviselő-testület a városgazdálkodási nonprofit zrt.-t bízta meg.

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozathoz való csatlakozásról is döntöttek a képviselők. Határozatuk szerint nemet mondanak a háborúra, és szorgalmazzák a mielőbbi békekötést.

A Gázláng pálya zöld infrastrukturális fejlesztése Hajdúszoboszlón elnevezésű önkormányzati pályázat 500 millió forint támogatásban részesült. A tervek bemutatása után a képviselő-testület most arról döntött, hogy pálya közepén nem egy nagy, hanem egy kisméretű, füves borítású focipályát, mellette két szabványos, salakborítású teniszpályát kellene kialakítani.

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában