Nagyköveti látogatás

2023.05.11. 16:15

Izrael fennállásának 75. évfordulóját ünnepelték Debrecenben

Az alkalomból Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete is a cívisvárosba látogatott.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete a Pásti utcai zsinagógában

Forrás: Kiss Annamarie

A magyar és az izraeli himnusszal kezdődött csütörtökön a Pásti utcai zsinagógában az az ünnep, mellyel a jelenlévők a 75 éve újjászületett Izrael előtt tisztelegtek. Erdős Fruzsi és Tóth Zsolt izraeli és magyar dallamai után Papp László polgármester mondott köszöntő beszédet. 

A zsidó nép által elszenvedett holokauszt és a világ zsidóságának törekvése arra, hogy a vészkorszak soha ne ismétlődjék meg: ez adta meg a végső elhatározást Izrael megalapításához. Talán nincs a világnak még egy olyan része, ahol az emberiség ősi története ott van minden apró szegletében. Ez az a hely, mely a spiritualitás, a tradíció és az isteni hitvallás útján vallásokat, népeket összekötve őrzi az emberiség létének ősi üzenetét

 – fogalmazott. Hangsúlyozta: Izrael állam alapítása a bátorság és az elszántság jelképe egyben. – Hosszú évtizedek küzdelme teremtette meg azt a világot, melyet most láthatunk Izraelben: egy tehetséges, toleráns, de saját érdekeit – ha szükséges – fegyverrel megvédeni képes nemzetet, mely a stabilitás és az európai partnerség legfontosabb pillére – mutatott rá.

– Debrecen ma a magyarság egyik legfontosabb kulturális központjának és feltörekvő gazdasági birodalmának ad otthont – kezdte ünnepi beszédét Yacov Hadas-Handelsman. Úgy fogalmazott: a debreceni zsidó közösség nagy múltra tekint vissza, ez a közösség azonban sajnos ma az egytizede annak, ami a holokauszt előtt volt. Elmondta, hogy több mint hatezer zsidó nem térhetett ide vissza, miután a második világháborúban munka- és haláltáborokba deportálták őket. 

Beszélt Debrecen népszerűségéről az oktatást illetően, az izraeli Teva Gyógyszergyár Zrt.-ről, majd kiemelte: Magyarország és Izrael között dinamikusan fejlődik a gazdasági, kereskedelmi és befektetési együttműködés. – Amikor Izrael születésnapjáról és a zsidó állam több mint kétezer év szünet utáni újjászületéséről beszélünk, meg kell említenünk azt a híres magyar zsidót, Herzl Tivadart, aki mindezt a 19. században megálmodta – emlékeztetett.

Kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedek alatt nemzetként a kihívásokat lehetőségekké változtatták, és sokan úgy tekintenek Izraelre, mint olyan nemzetre, mely továbbra is kitartóan küzd a kihívásokkal. Hozzáfűzte, hogy mára sikerült virágzó országot felépíteniük, több mint száz országból érkező zsidók millióit befogadniuk, valamint innovatív gazdaság mellett élénk társadalmat felépíteniük. – A zsidó közösség nagyban hozzájárult Magyarország fejlődéséhez és jólétéhez az élet minden területén – mutatott rá. Végül elmondta, hogy Izrael hálás a magyar kormánynak minden támogatásért, mely lehetővé teszi a helyi zsidóság számára a békés és nyugodt életet, valamint az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia politikájáért tett erőfeszítéseit.

A történelem főnixmadarai

Pósán László országgyűlési képviselő elmondta, történészként nemigen tud más példát Izraelen kívül arra, hogy egy nép elveszítse, majd kétezer évvel később újjáteremtse államát. 

Felidézte, hogy a magyar reformáció irodalmában többször hasonlították a magyarok sorsát az üldöztetett zsidóságéhoz, de sötét időszakok is voltak a történelemben, amikor a magyar társadalom nem volt önmaga ura. Debrecen olyan város volt, mely viszonylag a reformáció központja lett, és olyan személyiségek játszottak központi szerepet, akik közelebb és közelebb kerültek a zsidó valláshoz.

 –  Ami sorsunkat többször rokoníthatta egymáshoz a történelem során, nem más, mint az a főnixmadár, mely hamvaiból újra és újra feltámadva lehetőségeket talál – vélekedett.
Végül a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás állt mikrofon mögé. – Egy állam történetében 75 év nem sok idő, a zsidó állam 75 éve kiugróan magas aktivitással és sok eredménnyel zárult. Ha Izrael államáról beszélünk, akkor megkerülhetetlen fogalom a béke, a háború, a terrorizmus és a védekezés. Unikális értéket mutat az állam fejlődése, melynek mára nemcsak a korszerű mezőgazdaság, a hightech és a start-up kezdeményezések, hanem az állandó háború és terrorhelyzet miatt szükségessé vált korszerű hadiipar is része – fejtette ki.

A zsinagóga után a nagykövet a Felföldi Édességgyártó Kf. tulajdonosánál, Felföldi Józsefnél tett látogatást. Az üzletember Izrael nemzeti zászlaját mintázó tortával és kötetlen beszélgetéssel fogadta irodájában Yacov Hadas-Handelsmant Weisz György, a cég külföldi kapcsolatokért felelős sajtófőnöke közreműködésével.

SZD

                         
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában