Beruházás

2023.05.20. 08:07

Három szoboszlói utcában kezdődhet el a munka

A munkaterületeket pénteken adták át a kivitelezőknek.

Czeglédi Gyula (balról), Kovács Gergely alpolgármester és a kivitelező Aqua-General Kft. képviselője

Forrás: Tóth Imre

A napokig tartó esőzés is rámutatott, mekkora szükség van a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójára Hajdúszoboszlón. A Nyugati soron az árok alján állt a víz pénteken, amikor a munkálatot végző kivitelezőnek átadták a munkaterületet. Az önkormányzat TOP-os pályázattal mintegy kétszáz millió forintot nyert, a projekt keretében a Nyugati sor, a Bárány és a Szik utca csapadékvíz elvezetésének fejlesztését, valamint a Sósvíztározó kotrási munkálatainak megvalósítását tűzték ki célul.

A Nyugati soron 384 méteren burkolják a medret
Forrás: Tóth Imre

A városnak ezen a részén évtizedek óta sok problémát okoz a belvíz, az itteni, korábban kialakított árkok nem alkalmasak megfelelő módon sem elvezetni, sem elszikkasztani a lehullott csapadékot. Éppen ezért fontos volt, hogy ezekre tudjunk forrást keresni. Nagy örömünkre szolgált, amikor 2021-ben pozitív döntés született arról, hogy kétszáz millió forintot kapunk ezeknek a problémáknak a megoldására

– tudatta portálunkkal Czeglédi Gyula. Hajdúszoboszló polgármestere arra is kitért, sok idő telt el a támogatói döntés megszületése és a munkaterület átadása között. Mint mondta, voltak olyan periódusai ennek a projektnek, amikor a kelleténél tovább nyúlt az előkészítő szakasz, s majdnem egy fél év kellett ahhoz, hogy döntés szülessen arról, hogy kik lesznek a kivitelezők. 

Ahhoz, hogy ezek a pályázatok szabályosak és elszámolhatók legyenek, ezt az időt rá kell szánni – hangsúlyozta.

Forrás: Tóth Imre

Még idén elkészül

A három említett utcában három különböző cég végzi el a munkákat, így párhuzamosan történhet a kivitelezés, melynek határideje ez év szeptember 30. A Nyugati soron az Aqua-General Kft. 384 fm-en végez mederelem burkolást. A Bárány utcában a Tömb 2002 Kft. a meglévő kétoldali nyílt árkot burkolja monolit betonfenékkel, valamint kapubejáróknál átereszeket épít, összesen 667 m-en, illetve a Hajdú utca felé eső oldalán 220 fm-en zárt rendszert épít ki. A Hajdú utcai zárt vezeték felújítása is szükségessé vált, itt a pályázat keretében 37 fm hosszan újítják fel a zárt vezetést. A Szik utcán az utca bal, páros oldalán a Sarló és Ék utca között fenékstabilizációval a meglévő nyílt árkot újítják fel a Magyar Mélyépítő Kft. munkatársai, illetve az Ék és Hajdú utcák közötti szakaszon új burkolt árkot építenek, a fejlesztés 355 m hosszon valósulhat meg. Az utóbbi évtizedekben jelentősen feliszapolódott Sósvíztározó esetén 2179 m hosszú vezérárok kotrása történik meg. 
A projekt keretében így összesen 3842 fm hosszan újulnak meg a csapadékvíz-elvezető csatornák. 
KD


                                                                                                                             

                                                                                     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában