Egészségügy

2023.04.14. 12:38

Kétmilliárd forint értékű, világszínvonalú gépek érkeztek a debreceni Onkoradiológiai Klinikára

Három új berendezés segíti az orvosok munkáját és a betegek gyógyulását.

Világszínvonalú gépek érkeztek a debreceni Onkoradiológiai Klinikára

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepélyes keretek között adták át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika új berendezéseit: két Elekta Versa HD RS lineáris gyorsítót, egy Siemens GoSim tervezéses CT-t, valamint a Raysearch besugárzástervező rendszert.

– Nagyívű fejlődést tapasztalhattunk a sugárterápia területén az elmúlt száz esztendőben világszerte, így Debrecenben is. Elismerésre méltó az a tapasztalat, hivatástudat és empátia, melynek köszönhetően az itt dolgozók biztosítani tudták a betegek ellátását, s emellett sor kerülhetett a legmodernebb technikák bevezetésére és rutinszerű alkalmazására – fogalmazott Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, majd hozzátette, az eszközpark bővítésével egy több éves fejlesztőkoncepció fontos állomásához érkeztünk.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

A 2017 óta tartó átfogó fejlesztési törekvések eredményeként mára egy európai mértékkel is kiemelkedő eszközpark és korszerű betegcentrikus ellátás alakulhatott ki a debreceni Onkoradiológiai Klinika modern környezetében. Az eszközök megfelelő szaktudással felvértezett személyzet kezében vannak, betegségükből gyógyulást, valamint életminőség javulást nyújthatnak azon embertársainknak, akik korunk leghírhedtebb betegségével harcolnak

 – mondta. Az elnök kiemelte továbbá, hogy a kuratórium egyik legfőbb feladata az, hogy elősegítse az ilyen jellegű fejlesztések megvalósulását, valamint megteremtse a feltételeket az oktatás, a kutatás és a gyógyítás hármas egységének működése érdekében.
– A Debreceni Egyetem immáron száz éves múltra visszatekintő sugárterápiás ellátásának története újabb mérföldkőhöz érkezett – hangsúlyozta prof. dr. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke. Elhangzott, hogy az új eszközök a már meglévő gépparkot kiegészítve magas szintű technológiai megoldásokkal rendelkeznek.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Az elmúlt években bekövetkezett dinamikus fejlődés eredményeként az egyetem onkoradiológiai tevékenysége nem csupán hazai, hanem határokon átívelő, amely méltán járul hozzá Klinikai Központunk jó hírnevéhez – fűzte hozzá az elnök.

A fejlesztés több mint kétmilliárd forint értékben, kormányzati támogatásból valósult meg. 

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár rámutatott, hogy az egyetemek rendkívül komoly értéket hordoznak. – A magyar kormány számít a felsőoktatási intézmények szövetségére, stratégiai partnerként tekint rájuk. Az egyetemek nemcsak regionálisan, hanem határokon átnyúló módon egyfajta kulturális, szellemi és innovációs központként közvetítik ki a tudást. Azoknál az intézményeknél, ahol orvoskarok is működnek, ez kiegészül a gyógyítás felelősségével is. A debreceni Orvostudományi Kar mintaként szolgálhat az ország többi intézménye számára – fejtette ki.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

Prof. dr. Kollár Lajos miniszteri főtanácsadó kitért arra, hogy a kormány 2020-ban fogadta el a nemzeti népegészségügyi programot, melynek keretében mára szinte ország egész területén, minden vármegyében található az onkológiai eszközpark.

Panyczki-Berényi Viktória


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában