Együttműködés

2023.04.11. 15:08

Már a böszörményi hallgatók is végezhetnek gyakorlatot a Debreceni Állatkertben

A pedagógusjelölt-hallgatók gyakorlati munkáját segíti a jövőben az az együttműködési megállapodás, amelyet kedden írt alá a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara, valamint a Nagyerdei Kultúrpark.

Forrás: unideb.hu

Hazánk első vidéki növény- és állatkertje tavaly már több mint 170 ezer látogatót fogadott Debrecenben. A hat évtizedes múltra visszatekintő Nagyerdei Kultúrpark folyamatosan törekszik arra, hogy a közönség szórakoztatása mellett egyfajta nevelő tevékenységet is ellásson – írja az unideb.hu.

– A zoopedagógia a 2000-es évek elején intézményesült nálunk. Missziós tevékenységünk részeként fontosnak tartjuk, hogy kilépjünk a kultúrpark kapuin, ezért néhány éve már az egyetem agrár-, illetve Természettudományi és Technológiai Karával szorosan együttműködve szakmai gyakorlatokat szervezünk a hallgatók számára. Ezt a tevékenységet bővítjük most ki a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karral közösen, azzal a céllal, hogy a pedagógusjelölt-hallgatók képzésük részeként megismerhessék a Nagyerdei Kultúrpark működési sajátosságait, pedagógiai lehetőségeit, zoopedagógiai gyakorlatát – hangsúlyozta Nagy Gergely Sándor igazgató a megállapodás aláírására szervezett keddi eseményen.

Az együttműködés a hajdúböszörményi karon tanuló több mint ezer hallgató számára nyújt lehetőséget arra, hogy a zoopedagógia területén bővítse szakmai ismereteit a gyakorlatban is.

Debreceni Egyetem, felsőoktatás, gyakorlat, Hajdúböszörmény, unideb.hu, debreceni állatkert
A hallgatók önkéntes munkát is vállalhatnak a debreceni állatkertben, amiért krediteket kapnak
Forrás: unideb.hu

– Karunkon igen népszerű az Állatasszisztált pedagógia szakirányú továbbképzés, de az óvodapedagógus és a gyógypedagógus hallgatók is foglalkozhatnak képzésük során ezzel a területtel. Ez a megállapodás nemcsak szakmai ismeretek elsajátítására nyújt remek gyakorlati terepet, hanem akár a társadalmi felelősségvállalásban is fontos szerepet kaphat, hiszen mostantól valamennyi hallgatónk vállalhat a kultúrparkban önkéntes munkát, amit kreditekkel ismerünk el – emelte ki Gortka-Rákó Erzsébet dékán.

Mohácsi Rebeka zoopedagógus hozzátette: a hallgatók már idén bekapcsolódhatnak a nyári tematikus táborok munkájába. Az egyhetes kurzusokon a leendő szakemberek tarthatnak a gyerekeknek ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokat, de a szervezési, lebonyolítási feladatokban is segíthetnek.

– Ezek az úgynevezett élményalapú pedagógiai módszerek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a GYGYK gyermekközpontú képzésében, ezért fontos, hogy hallgatóink megismerjék a tapasztalatszerző eljárásokat. Az együttműködés a kar tudományos tevékenységére is kiterjedhet, hiszen a hallgatók kiváló kutatási témákat találhatnak itt szakdolgozatukhoz vagy akár egy OTDK-dolgozathoz is – egészítette ki Fenyő Imre egyetemi docens.

A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar egy új zoopedagógiai szakirányú továbbképzési szak elindítását is tervezi a közeljövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában