Egészség

2023.04.28. 07:00

Régi-új vírus ütötte fel a fejét Debrecenben, elsősorban a gyerekek vannak veszélyben

A vármegyeszékhelyen is terjed a lepkehimlő.

Lepkehimlős 16 hónapos gyermek

Forrás: Wikipedia

A Hajdú Online több olvasója nemrég azzal kereste meg portálunkat, hogy több debreceni általános iskolában egymást váltják a lepkehimlő néven elterjedt megbetegedéssel küzdő gyermekek. A betegség arról kapta a nevét, hogy az első, de annál látványosabb tüneteként az egész arcon és orrnyergen átívelő, lepkeformájú arcpír – gyakran kiütésekkel – jelentkezik.

Kérdésünkre Nagy Katalin debreceni gyermekorvos mondta el a betegség legfontosabb tudnivalóit. A szakember megosztotta velünk, hogy a lepkehimlő (melyet régebben neveztek ötödik betegségnek is) elsősorban télen-tavasszal terjedő vírusos megbetegedés, mely elsősorban a közösségekben, főként az óvodákban okoz néhány évente kisebb járványokat. Elsősorban az 5-15 éves korosztályt betegíti meg, ritkábban a fiatal felnőtteket, a betegség kórokozója pedig egy vírus, pontosabban a parvovírus B19.

Már a kiütések előtt fertőz

Mint megtudtuk, a lepkehimlő cseppfertőzéssel és kézfogással terjed. A gyermekorvos szerint az első betegek diagnosztizálása nehezebb, de amikor már ugyanabban a közösségben a többedik gyereknél jelentkeznek hasonló tünetek, egyszerű a felismerése.

Ebben az esetben az óvónő is azt mondja a szülőnek, hogy vigye orvoshoz a gyermeket, mert lepkehimlős, ilyenkor azonnal kitiltják az érintett gyermeket

– jegyezte meg. Kiemelte: a vírus ekkorra már kevésbé fertőz, mivel az úgynevezett lappangási időszak vége előtt, tehát napokkal a betegség tünetei, a kiütések megjelenése előtt már fertőz, majd a kiütések megjelenését követően gyorsan csökken a fertőzőképesség.

Influenzaszerű tünetekkel

Elmondta, hogy a betegség lappangási időszaka 4-14 nap, és bár nem minden esetben jelentkezik, de jellegzetes az orrháton átívelő, az orcákra terjedő pillangó alakú bőrpír, mely egészen haragosvörös is lehet. – Emellett főként a végtagokon, esetleg a törzsön észlelhetők nagy kiterjedésű, összefolyó kiütések. A kiütések viszkethetnek, de ez ritkább, nem jellemző – fejtette ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy influenzaszerű tünetek, láz, náthás tünetek, esetleg ízületi fájdalom léphet fel, sőt, sokszor csak ezek jelentkeznek, kiütés nélkül.

Az esetek többségében a szakember tapasztalatai szerint azonban tünetmentes a fertőzés, a betegség enyhe lefolyású, egészséges gyermekeknél többnyire magától gyógyul, esetleg lázcsillapítóra és a viszketés csillapítására lehet szükség.

A felnőttnél más várható

A szakember hangsúlyozta, hogy a betegség átvészelése életre szóló védettséget ad, így körülbelül minden második felnőtt védett. – Azon várandós nőknél, akik korábban még nem estek át a fertőzésen, néhány százalékban sajnos magzati komplikációkat okoz – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a felnőtteknél gyakrabban fordulhatnak elő szövődmények.

Végül megtudtuk azt is, hogy ez a betegség nem előzhető meg, főként azért, mert a megfertőződött egyén már a tünetek megjelenése előtt továbbfertőzi a környezetét.

SZD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában