Fotókkal

2023.04.27. 14:08

Vége az olcsó, korlátlannak gondolt energia korának – hangzott el a debreceni expón

Tizenötödik alkalommal rendezték meg Debrecenben az ENERGOexpo Nemzetközi Energetikai Szakkiállítást és Konferenciát.

Horváth Viktor energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár a csütörtöki expón

Forrás: Kiss Annamarie

A plenáris ülésből és öt szekcióból álló kétnapos rendezvényen az energetikai válsággal kapcsolatosan felmerülő problémákat és lehetséges megoldásokat vitatták meg a szakemberek.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági növekedésben az emberek jóléte és életszínvonal-emelkedése kiemelten fontos, ez pedig energia nélkül nem megy. – A célok eléréséhez a szakpolitika, a gazdaságpolitika, illetve a regionális, helyi politika együttműködése szükséges. Az elmúlt időszakban vármegyénkben jelentős településfejlesztés zajlott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A 2023 decemberében véget érő fejlesztési ciklus eredményeként összesen negyvenegy település negyvennyolc projektjét valósítottuk meg 2,3 milliárd forint értékben, amely a klímasemlegességhez is nagymértékben hozzájárult – fejtette ki, majd hozzátette, hogy a következő időszakban több mint 3 milliárd forintot fordítanak majd a Hajdú-Bihar vármegyében található gyógyfürdők energetikai korszerűsítésére.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az energetikai szektorban lévő innováció minél hamarabb alkalmazható legyen az ipar és a családok számára is.

Horváth Viktor energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár az energiapolitikai kihívásokról beszélt. Elmondta, hogy az olcsó, korlátlannak gondolt energia kora véget ért, ez pedig újfajta szemléletmódot követel meg.

Ismét az ellátásbiztonság kerül előtérbe: elsődleges feladatunk az importfüggőség és a kitettség csökkentése a növekvő ipari igények kiszolgálása mellett. A cél az energiaszuverenitásunk megteremtése, amelyet az alternatív energiaforrások arányának növelésével, infrastrukturális fejlesztésekkel, valamint energiahatékonysági és villamosítási intézkedésekkel kívánunk elérni

– hangsúlyozta.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában