Természetvédelem

2023.04.19. 09:57

Dante pokla ma is különleges aktualitással bír

Napjaink környezetvédelmi kihívásairól, a fenntarthatóságról beszélt előadásában a Debreceni Egyetemen dr. Némethy Sándor kutató.

Dr. Némethy Sándor kutató a Debreceni Egyetemen

Forrás: Molnár Péter

– Biztos vagyok benne, hogy csodás élményben lesz részük – köszöntötte a hallgatókat prof. dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, aki az előadás megkezdése előtt kiemelte, hogy a nemzetközi hírű kutatóbiológus több európai egyetemen is tanít magyar, angol, svéd, lengyel és olasz nyelven. Megtudtuk azt is, hogy az elismert kutató főbb szakterületei a természeti erőforrás gazdálkodás, a környezetvédelem, a talajtan, a vidékfejlesztés és a projektmenedzsment. 

Kutatásokat végez többek között a tájökológia–ökoszisztéma szolgáltatások és regionális fejlesztés, a vizes élőhelyek–sekély tavak és más felszíni vizek, a szőlészeti és borászati földrajz, valamint a szőlészeti kultúrtájak és a klímaváltozás témakörében.

– Ez a korosztály a jövő – utalt a megjelentekre dr. Némethy Sándor, majd kifejtette, az egyetemi oktatóknak már lehetőségük van arra, hogy transzdiszciplináris szemléletet adjanak át a fiataloknak, akik ebben a rendkívül gyorsan változó világban már másképp tanulnak.

Dante fő műve ma is aktuális, ugyanis a purgatóriumban foglaltatik össze minden olyan bűn, amely a mi korunkban is releváns, és az emberek, valamint a környezet pusztulásáért felelős

 – hangsúlyozta az előadó. Meglátása szerint az ökológiai, egzisztenciális és pszichoszociális krízis a Föld összes szféráját érinti, ezért rendszerszintű megoldásokat igényel. Erre kitűnően alkalmas a földrendszer-tudomány, amely figyelembe veszi a rendszer egyik részének változása által indukált további változásokat, ezzel hozzásegít minket az ökoszisztéma menedzsment jó gyakorlatainak alkalmazásához. Az előadáson szó volt egyebek mellett a fenntarthatóság fenntarthatatlanságáról is, miszerint egy regeneratív és a változásokat nyomon követő és elfogadni képes szemléletmódra lenne szükség. Dr. Némethy Sándor rámutatott, hogy a multifunkciós mezőgazdaság, a körkörös gazdálkodás és a döntéstámogató rendszerek fejlesztése alapfeltételei az ökoszisztéma központú regeneratív és fenntartható fejlődésnek.

A multifunkcionális ember

A kutató kitért arra, hogy a multifunkcionális ember a formális és nem formális képzés eredménye, aki képességeit a legmagasabb szinten tudja hasznosítani. Nem polihisztor, de több szakterülethez is hozzá tud kapcsolódni. 

Olyan „általános specialista”, aki több készséggel rendelkezik. Az előadó kiemelte, hogy az oktatás minden szintjén gyökeres változásokra lenne szükség. – Döntő jelentőségű a Z generáció igényeit minőségi kompromisszumok nélkül kielégítő, interaktív és problémamegoldó szemléletet fejlesztő oktatásmódszertani rendszerek fejlesztése és alkalmazása. A fejlődés kulcsa, hogy a kutatók és a tanárok egymástól tanulnak, különösen az indiszciplináris megközelítési módokat igénylő szakterületeken, mint például a tájökológia, természetvédelem, regionális fejlesztés vagy a biogazdálkodás – fűzte hozzá.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában