Településfejlesztés

2023.04.06. 15:43

A következő évtizedekre biztosított Hencidán a jó minőségű ivóvíz

37 millió hazai forrású támogatást nyert a beruházásra az önkormányzat

Forrás: Vitányi István / Facebook

Új kutat adtak át Hencidán, amely legalább 50 évig biztosítja majd a helyiek számára a jó minőségű ivóvizet – tájékoztatott közösségi oldalán Vitányi István országgyűlési képviselő. 

A településen évek óta gondot okozott az ivóvízellátás, csupán egy kút üzemelt, de az sem teljes kapacitással, így az egyetlen megnyugtató megoldás egy új kút fúrása lehetett. A beruházásra a Belügyminisztérium vis maior támogatásából Hencida önkormányzata 37 millió forintot kapott.

Forrás: Papp Máté-archív

Hencidán évek óta gondot okozott az ivóvízellátás. A településen 24 éve egy darab kút üzemelt, de az utóbbi években a kút megsérült, így az engedélyezéshez képest 50-60 %-os volt a kivehető vizmennyiség.  A kút megjavítása, felújítása semmilyen beavatkozással nem volt eszközölhető. A település biztonságos vízellátása és az esetleges havária helyzet elkerülése érdekében az egyetlen megoldást csak egy új kút fúrása jelentette - ismertette az egyik helyi önkormányzati képviselő levelében.

Kiemelte, Hencida halmozottan hátrányos helyzetű, a 300 legszegszegényebb települések egyike, ezért a pénzügyi forrás hiány miatt a település új kútfúrása teljesen reménytelennek tűnt. A probléma megoldására csak egyetlen esély mutatkozott:  Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő úrtól a segítségkérés. Az új kútfúráshoz szükséges pénzügyi forrás előteremtése nem volt egyszerű feladat, mivel pályázati kiírás ilyen célra nem volt.

– A képviselő úr maximálisan megtett mindent annak érdekében, hogy településünk égető problémájára megtalálja a megoldást. Többszöri egyeztetéssel, megbeszéléssel és utánajárással végül elérte, hogy a Belügyminisztérium a segítségkérést jogosnak találja. Elfogadták a vis maior kérelmet, és Hencida 37 millió forint támogatást kapott, amely segítségével megépült az új mélyfúrású ivóvízkút. A Debreceni Vízmű munkatársai az előkészítő munka során nagyon sokat segítettek annak érdekében, hogy kellőképpen megalapozott volt a problémánk – írta NAgy Lászlóné.

Hozzátette, a most ünnepélyes keretek között Hencida lakossága által használatba vehető ivóvízkút hosszú időre, a szakemberek véleménye szerint 50 évre biztosítja a település zavartalan jó minőségű vízellátását.

Az önkormányzati képviselő külön köszönetét fejezte ki Vitányi Istvánnak a lakosság nevében is, hogy ez az új ivóvízkút létrejött. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában