Magyar országgyűlés

2023.04.03. 18:35

A dollárbaloldal a háborún nyerészkedőket szolgálja

Az országgyűlés békepárti határozatáról tartott sajtótájékoztatót Vitányi István képviselő.

Az indítványt 130 igen, 24 nem és 45 tartózkodás mellett fogadták el ezt a képviselők

Forrás: Czinege Melinda

Több mint egy éve annak, hogy kitört az orosz-ukrán háború, melynek kapcsán nemrég a magyar országgyűlés hozott egy határozatot, mely szerint a törvényhozó szerv egyebek mellett kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, elítéli Oroszország katonai agresszióját és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. 

Az indítványt 130 igen, 24 nem és 45 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

– Tulajdonképpen nem lepődtünk meg, azon, hogy a dollárbaloldal – élükön Gyurcsány Ferenccel – a háború mellett szavazott. Akiket ők képviselnek, azoknak igen nagy üzlet a háború folytatása – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Vitányi István országgyűlési képviselő. Véleménye szerint, nem kell bizonyítani azt, hogy a kormány kiáll a béke mellett, hiszen mind emberáldozatban, mind anyagi áldozatban igen nagy veszteség érte egyrészt a háborús feleket, másrészt Európát és a világot is. Enyhe becslések szerint, körülbelül 200 ezer ember vesztette eddig életét, ezen felül többszázezren sebesültek meg vagy menekültek el a térségből.

A több mint 40 milliós ukrán lakosság majdnem a felére csökkent egyrészt a háború, másrészt a kisebbség jogait csorbító törvények miatt 

– tette hozzá. – Mint említettem, ez egy békepárti határozat. Ennek elutasításával Gyurcsány Ferenc és a dollárbaloldal újra emlékeztettek bennünket arra, hogy amikor a nemzeti érdekek képviseletéről van szó, rájuk nem lehet számítani. Mi továbbra is a béke pártján állunk, és megfogjuk védeni Magyarországot attól, hogy belesodródjon a háborúba – hangsúlyozta a honatya. Mint kifejtette, a békepárti határozat elfogadása kifejezi Magyarországon azt a kialakult helyzetet, hogy a kormány a béke, a baloldal pedig a háború pártján áll. 

Véleménye szerint, a lefolytatott konzultáció is egyértelműen bizonyította, hogy a magyar állampolgárok döntő többsége előbbit támogatja.  

Beszélt arról is, hogy Magyarország példátlan humanitárius segítségnyújtással volt a több mint egymillió ukrán menekült iránt. Mint felidézte, amikor megindult menekülthullám, azonnal érkeztek a térségből felajánlások, amiket Vásárosnaményba és a határra, Biharkeresztesen befogadóállomás létesült. – Minden önkormányzat részt vállalt a segítségnyújtásban. Magyarország teljesítette humanitárius kötelezettségét, és jelen pillanatban is folyamatosan segíti a bajbajutottakat, mind a háborús menekülteket, mind a török földrengés áldozatait – mutatott rá. 

Hozzátette: a háborúban az orosz fél az agresszor, a kormány pedig ezt elítéli és ezért is szólítja fel az állam vezetőit, hogy üljenek tárgyalóasztal mellé, hogy mielőbb békét kössenek.  

– Kárpátaljára koncentrálva látjuk azt is, hogy egyrészt kényszerbesorozások vannak kitéve az ottani magyarok, másrészt pedig a Velencei Bizottság figyelmeztetése ellenére is maradt az a nyelvtörvény, ami visszalépés az 1992-eshez képest. Mi határozottan azt az álláspontot képviseljük, hogy addig nem támogatjuk Ukrajnának a NATO-ba való felvételét és az uniós tagságát, amíg a kisebbségek jogait és a nyelvhasználat kérdését nem állítja helyre – zárta gondolatait Vitányi István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában