Emlékülés

2023.04.13. 16:57

20 év alatt 1200 csontvelő-transzplantációt végeztek el Debrecenben

Magyarországon egyedül Debrecenben érhető el a hematológiai ellátás teljes spektruma.

Jubileumi tudományos ülést rendeztek Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Egyetem, az Általános Orvostudományi Kar, a Klinikai Központ, a Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszék/Részleg és a Debreceni Akadémiai Bizottság a Szerv- és Szövetátültetési Munkabizottság közreműködésével jubileumi tudományos ülést rendeztek a debreceni csontvelő transzplantáció 20 éves jubileuma alkalmából csütörtökön.
– A mai világban az egészségügyi rendszerek előtt három fő feladat áll: a hatékonyság fokozása, a hozzáférhetőség javítása és az alkalmazkodókészség növelése. A kuratórium minden egészségügyi ellátást érintő döntésekor ezen szempontok mentén igyekszik cselekedni, és próbálja megteremteni a gyógyítás, a kutatás, és az oktatás optimális feltételeit. 

Közös célunk, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei a lehető legjobbak legyenek hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt

– emelte ki köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Elmondta, hogy a gyógyítás mellett a jövő kutató és orvosgenerációjának képzése is az egyetem, és a klinika falain belül zajlik, ez pedig mindannyiunk egészségének és javuló életminőségének záloga. – Örömmel látjuk, hogy a csontvelő-transzplantációs tanszék egyre inkább országos vezető szerephez jut a saját- és idegendonoros átültetések terén. Biztos vagyok benne, hogy ez csak egy összetartó, stabil erkölcsi és szakmai alapokon nyugvó csapatban lehetséges – fűzte hozzá.
2003-ban prof. dr. Udvardy Miklós vezetésével történt meg Debrecenben az első allogén transzplantáció. Fontos mérföldkő volt, hogy három évvel később prof. dr. Illés Árpád vezetésével megkezdődött a terápiarezisztens autoimmun betegségek csontvelő-átültetéssel történő kezelése is. 2012-ben jött létre a Debreceni Egyetemen az egységes hematológiai ellátás, egyben sor került a csontvelő-transzplantáció egységesítésére is. 

Udvardy professzor iskolateremtő tevékenységét folytatva Illés professzor alkalmazkodva a kor legújabb szakmai kihívásaihoz, kiemelkedő tudásával és széles körű szakmai tapasztalatával, valamint magasan kvalifikált munkatársaival az utóbbi tíz évben rendkívül dinamikus fejlődést ért el

 – hangsúlyozta prof. dr. Páll Dénes, a DE Klinikai Központ elnökhelyettese, aki kitért arra is, hogy néhány hónapja egy világszínvonalú sejtterápiás készítmény-előállító szeparátort is beszereztek.
– Kiemelkedően magas tudományos tevékenység zajlik a hematológiai tanszéken, amelynek minden eddigi vezetője példás szakmai alázattal és a tudomány tiszteletével fordult ehhez a tevékenységhez, amely páratlan a debreceni orvoskar történetében – köszöntötte a megjelenteket prof. dr. Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A hematológia, mint szakma olyan, akár egy nehéz küzdelem, talán ezért is szeretik egymást a hematológusok. Ahogy itt állok, egy megvalósult álmot látok. Tisztán emlékszem, amikor Budapesten, az akkori irodámban Illés professzorral arról beszélgetünk, hogy Debrecenben csontvelő-transzplantációt kellene csinálni – emlékezett vissza prof. dr. Masszi Tamás, a Nemzeti Felnőtt Hemopoetikus Őssejt-transzplantációs Bizottság elnöke, majd hozzátette, hogy a debreceni hematológusok mindig is motiválták a többieket.

– Olyan csapat született itt meg, melynek tagjai mindent tudnak, a debreceni intézet méltó versenytársává vált a budapesti csontvelő-transzplantációs központnak – szögezte le.
Prof. dr. Illés Árpád, a DE Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszék/Részleg vezetője azt vallja, hogy a megfelelő színvonalú betegellátás az alapja a tudományos előrehaladásnak. 

A hematológiai részlegen olyan humánerőforrás alakult ki, amely az országban sincs sok helyen. Összesen 42 orvos dolgozik nagy barátságban egymással, a fiatalok is rendívül tehetségesek

– fogalmazott. A professzor arról is beszélt, hogy nyirokcsomó-daganatok, illetve plazmasejtes betegségek esetén tudnak segíteni ezzel az eljárással. A legtöbb beteg Hajdú-Bihar Vármegyéből érkezik, de sokan jönnek Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyéből is.

Panyiczki-Berényi Viktória
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában