Közmeghallgatás

2023.03.07. 11:30

Szegi Emma: stabil működés jellemezheti Kabát egész évben

Közmeghallgatással egybekötött városgyűlést tartottak Kabán a művelődési házban március 6-án, hétfőn.

Közmeghallgatással egybekötött városgyűlést tartottak Kabán

Forrás: Kiss Annamarie

A városgyűlésen megjelenteknek Szegi Emma polgármester az önkormányzat 2022. évi munkájáról, a 2023. évi költségvetésről, a pályázatokról, a közmunkaprogramról, valamint a lakosságot érintő fontosabb tudnivalókról számolt be.

A polgármester elmondta: a kabai önkormányzat 2022. évi gazdálkodása a tervezetnek megfelelően alakult, az intézmények feladatellátása biztosított volt, a városnak továbbra sincsen hitelállománya. Mint mondta, az önkormányzat önként vállalt feladatait illetően a költségvetésben a tavalyi évhez képest most nem változtattak. Kiemelte, hogy a legnagyobb tényező a költségvetésben az energiaáremelés volt, annak ellenére is, hogy Kaba szerencsés helyzetben lehetett, hiszen a város már évek óta kihasználja a geotermikus fűtés lehetőségét.  

Örömmel mondhatom, hogy a rendszer hozza az elvárt megtakarítást – jelentette ki, hozzátéve, hogy a geotermikus fűtéssel ellátott intézmények sorába nemrégen a helyi munkásszállót is felvették, míg az iskolát kivették.

Szegi Emma elmondta, hogy a terveik között szerepel, hogy mélyebb termálkutat ásatnak, ezzel ugyanis kiválthatnának minden gázfüggőséget a városban. Említést tett arról is, hogy a mintegy hatszorosára nőtt villamosenergia-árak kifizetéséhez 26 millió forintos támogatást kaptak az államtól. Elmondta továbbá, hogy az önkormányzat 33 millió forintot különített el napelemes rendszerek telepítésére, ezeket a fenntartásában lévő intézmények kapják majd meg.

Mindenre jutott a forrásokból

Kaba önkormányzatának bevételei főként a beszedett adókból származnak, a városnak e téren is szerencséje van, hiszen helyben nőtt az iparűzési adó az elmúlt időszakban. Szegi Emma emlékeztetett: a növekvő iparűzési adó jelen esetben a szociális támogatások csökkenésével járt, továbbá a szolidaritási adót is fizetnie kell a városnak.

A forrásainkat megpróbáltuk úgy elosztani, hogy valóban mindenre jusson

– mondta a polgármester az idei évet illetően. A református egyház a tavaly megkapott nyolcmilliót forintos támogatást idén is megkapja, az összeget a temető fenntartására és karbantartására költheti.

A tavalyi költségvetésben nagyobb tételként szerepelt a munkásszálló, a nyáron beindult intézmény mintegy 3,4 millió forintos bevételt produkált. Szegi Emma hangsúlyozta: Debrecen gazdasági fejlődésével igény mutatkozott a munkásszállóra. – Folyamatban van egy olyan szerződéskötésünk, mely három évre teljes kapacitással venné igénybe a munkásszállót – részletezte a nyereséges működtetés lehetőségét.

A polgármester beszámolt arról, hogy a képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat megvásárolta a Gringó Éttermet, mert szeretnék a fürdő, valamint a város vendéglátását színvonalasabbá tenni. Az önkormányzat e hónapban üzemeltetésre hirdeti a helyet a jövőbeli üzemeltető támogatásának ígéretével.

Új adónemként az idegenforgalmi adó jelent meg a 2023. évi költségvetésben, 300 forint/éjszaka áron. Emellett fontos változás a költségvetésben az, hogy a védőnői szolgálat nyáron átkerül az állami szférába, továbbá, hogy dr. Benei József nyugdíjba vonul. A polgármester elmondta, hogy van fogász jelentkező a megüresedett helyre, és hogy önkormányzati fenntartásban megmarad a fogászat.

Indulnak a helyi fejlesztések

A helyi közfoglalkoztatással kapcsolatban elmondta, hogy a Start Mintaprogramban három program valósult meg: a mezőgazdasági növénytermesztés; a belterületi közutak karbantartása, belvízelvezetés és komposztkészítés; illetve a helyi sajátosságokra épülő program. Az utóbbi részeként száraztésztát készítettek Kabán a közfoglalkoztatásban résztvevők, akik csaknem három mázsa száraztésztát készítettek, továbbá ide tartozott az asztalos munkát végzők tábora is, akik tavaly hatalmas teljesítményt nyújtva a munkásszálló bútorait készítették el. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében 47 fő vett részt, ők a helyi intézményekben segítették a feladatellátást.

Szegi Emma, Kaba polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie 

Szegi Emma beszámolt a következő időszakra eső fejlesztésekről is. Elmondta, hogy több folyamatban lévő pályázata van a városnak. 

Épül a bölcsőde, továbbá közbeszerzés előtt áll a Silver Majort érintő külterületi út építése. Komplex városfejlesztési program megvalósításra 700 millió forintot nyert Kaba, ebből 200 millió forint belvízelvezetési fejlesztést szolgál, a fennmaradó összegből a Cukorgyár környékén a világítás helyreállítását végzik el, és kerékpárutat is építenek; ezen túlmenően a jásztótérre vásárolnak egy játékkomplexumot.

 

Épül a bölcsőde
Forrás: Czinege Melinda

A fejlesztések sorában érintett a régi rendőrségi épület, továbbá a Szilágyi doktor-féle ház is. A felújítás és energetikai korszerűsítés után utóbbit a helyi néptáncok használhatják, előbbi pedig helytörténeti gyűjteménynek ad majd helyet. Engedélyezés alatt vannak a belterületi útépítéshez tartozó tervek, a város 420 millió forintot költhet erre a célra. Szegi Emma elmondta, hogy most minden olyan utca és zug aszfaltot kap, ami korábban nem kapott, így év végére minden utca aszfaltos lehet Kabán.

A 2023. évi költségvetésben számoltak az évközbeni programokra is, többek között elszármazottak találkozója és Káposztás napok is lesz, de idén ünnepli a 20. jubileumát a város, továbbá ősszel újra szerveznek szüreti bált is.

A polgármester végül megjegyzést tett arra, hogy az utóbbi időszakban elszaporodtak a kóbor ebek a városban, mely probléma az önkormányzatnak súlyos milliókba kerül. Kiemelte, hogy jogszabály kötelezi az ebtartókat, ezek betartására figyelmeztette az érintetteket, és hangsúlyozta, hogy a jövőben ellenőrzésekre kell számítani a városban.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában