Kitüntetés

2023.03.20. 11:22

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott a létavértesi nyugalmazott iskolaigazgató

Vályiné Pápai Viola nem csak oktatói munkája kiemelkedő, kulturális és közéleti szerepvállalása is példaértékű.

Kitüntetését március 13-án vette át a Belügyminisztérium márvány aulájában

Forrás: Városháza-archív

Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Magyarország köztársasági elnöke Vályiné Pápai Violának, Létavértes önkormányzati képviselőjének, az Irinyi Kiállóterem vezetőjének, az Irinyi János Általános Iskola nyugalmazott igazgatójának a hajdú-bihari város közösségének szolgálatában végzett oktatói munkája, továbbá kulturális és közéleti szerepvállalása elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Vályiné Pápai Viola Létavértes szülötte, itt töltötte gyermekkorát és aktív felnőtt életét. 1983-tól nyugdíjazásáig dolgozott pedagógusként, 2005-től az Irinyi János Általános Iskola igazgatójaként. Tevékenységét mindig fegyelmezetten és felelősségteljesen, a gyermekek és a közösség érdekeit szem előtt tartva végezte.

A szakmai érdemeken túl a település közösségi életének aktív szereplője, formálója. 2006 óta tagja a város képviselő-testületének, ahol korábban az Oktatási Bizottság, jelenleg a Művelődési-, Sport- és Civil Kapcsolatok Bizottság, valamint a Települési Értéktár Bizottság elnöke. 

Kiemelt figyelmet fordít a város kulturális értékeinek ápolására, népszerűsírésére.

A háttérben is sok munkát végez

Elhivatott lokálpatrióta, akinek igyekezete által a Települési Értéktár 20 eleméből Irinyi János élete és munkássága mára kiemelkedő nemzeti értéket képvisel, valamint a Hajdú-Bihar Vármegyei Értéktárba nyert felvételt a Vízi vágóhíd és a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény.

Közösségi tevékenységéért 2014-ben „Létavértes városért” díjat kapott. Több évtizedes fáradhatatlan munkája eredményeként egyre népszerűbb a vértesi Szabadidő park, az Irinyi Arborétum, és az Irinyi Kiállítóterem. A Rozsnyai Gyűjteménnyel közösen szervezett népszerű program, a Múzeumok éjszakája elindítója és szervezője. Aktív közreműködő volt a szőlőskerti Tájház, Petőfi utcai Tájház, a Vízi vágóhíd megújítását eredményező pályázatokban. Sok városi rendezvény előkészítője és megrendezésének aktív részese.

Az önkormányzat 2022. októberi felterjesztése alapján kapott kitüntetést március 13-án vette át a Belügyminisztérium márvány aulájában.

Turóczi Barnabás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában