Március 15.

2023.03.15. 18:15

Latorcai Csaba Hajdúböszörményben: ahogyan egykor, úgy napjainkban is a veszélyek korát éljük

A területfejlesztési miniszterhelyettes kiemelte, tűzszünetet és béketárgyalásokat akarnak.

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes a hajdúböszörményi március 15-i ünnepségen

Forrás: Czinege Melinda

A vármegye központi március 15-i ünnepségét Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata szerda délután Hajdúböszörményben tartotta. Koszorúzást szerveztek a 17. Bocskai-huszárezred emlékszobránál, majd a résztvevők ünnepi megemlékezésen vehettek részt a Sillye Gábor Művelődési Központban.

A megjelenteket Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere köszöntötte, aki beszédében megjegyezte, arról sokat hallunk, hogy az országos események hogyan zajlottak 175 évvel ezelőtt. Azt viszont kevesen tudják, hogy az épület, a művelődési központ, amely Sillye Gábor nevét viseli, igen szorosan kapcsolódik az eseményhez. – Sillye Gábor volt az utolsó hajdúkerületi kapitány, aki Kossuth bizalmasaként nagyon fontos feladatokat látott el a forradalom kitörésekor – hangsúlyozta.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere a március 15-i ünnepségen haon
Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott:

meg vagyok hatódva, hiszen 1949 óta először tarthat Hajdú-Bihar vármegye nemzeti ünnepet.

– Számomra is szokatlan, viszont, ha visszatekintünk a történelembe, akkor közel ezer évig természetes volt ez a megnevezés. Talán azt mondhatom, amikor a parlament döntött arról, hogy megyék helyett vármegyék legyenek, mondhatjuk úgy, hogy jelképes, de mégis történelmi hagyományokra visszautaló, a nemzeti összetartozás erejét mutató intézkedést vezetett be – jegyezte meg.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke a hajdúböszörményi március 15-i ünnepségen haon
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Megegyező értékek és célkitűzések

– Felemelő pillanatokat élünk meg, közösen megkoszorúztuk az 1848-49-es szabadságharc idején, a Sillye Gábor hajdúkerületi kormánybiztos által szervezett, Bocskai 17. számú huszárezred katonáinak az emlékművét – mondta Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes. Hozzátette,

hálatelt szívvel emlékeztek a hősökre, akik bátor katonaként, fegyverrel a kezükben védték meg a magyar hazát és a forradalom vívmányait. A Bocskai-huszárezred emlékműve a Hajdúság valamennyi vitéz katonájának és hőstettének emlékét őrzi. Az 1848-49-es szabadságharcban Hajdúböszörmény népe erején felül és hatalmas lelkesedéssel vette ki a részér a haza védelmében.

Mint kiemelte, a magyar kormány értékei és célkitűzései sokban megegyeznek azokkal az értékekkel, amelyeket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tűzött zászlajára. Ma is szükség van a nemzeti és gazdasági érdekek következetes képviseletére, akkor is, ha ezek védelme komoly konfliktusokkal jár. A szabadságharc hőseinek áldozatvállalásából meríthetünk erőt a közjó szolgálatában folytatott mindennapi erőfeszítéseink során.

Mint ahogyan egykoron, úgy napjainkban is a veszélyek korát éljük. A haza védelmére egykor fegyverekre volt szükség, ma a fegyverek helyett összefogásra, határozott cselekvésre, a szellem pallérozottságára, a kitartás erejére, a nyugalom végtelenségére és a józanság kincsére van szükségünk, hogy a hazánkra nehezedő külső és belső nyomás ellenére megőrizzük Magyarországot annak, ami: magyarnak.

Megőrizzük szuverenitásunkat, szabadságunkat, függetlenségünket és a békét, hogy megnyerjük a jövőt. Ezért kívánjuk, hogy legyen béke, mert csak a békében élhetünk szabadságban. Ezért kívánjuk, hogy legyen egyetértés abban, hogy csak a béke és a szabadság hozhat jólétet és biztonságot. Egyszerre kell békére törekednünk és katonai szempontból erősnek lennünk, mert ez utóbbi szolgálja biztonságunkat, stabilitásunkat egy olyan háború szomszédságában, amely már egy éve keseríti a mi életünket is. Próbára teszi mindennapjainkat – hangsúlyozta.

A miniszterhelyettes hozzáfűzte,

csak a béke tudja megállítani az elszabadult élelmiszer- és energiaárakat, az inflációt. Csak a béke hozhatja el annak a lehetőségét, hogy a menekültek visszatérhessenek szülőföldjükre, és együtt, velük, közösen és szabadságban építhessük fel a lerombolt otthonokat. Ezért szorgalmazzuk minden fórumon a béke szükségességét.

– A kormány számára Magyarország biztonsága az első, Magyarország nem áll háborúban senkivel. Álláspontunk világos és egyértelmű: nem fogjuk hagyni, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba. Tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk. A kormány meg fogja védeni a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Azért és azon dolgozunk, hogy az év végére egy számjegyűre mérséklődjön a háború és szankció okozta infláció – emelte ki.

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában