Püspökladányi közgyűlés

2023.03.29. 12:27

Harmadával több riasztást kaptak tavaly a püspökladányi tűzoltók

A tűzoltók éves beszámolója is a képviselők elé kerül a ladányi testületi ülésen.

Az elmúlt évben 383 jelzést kaptak a püspökladányi tűzoltók

Forrás: Napló-archív

Március 30-án tartja soron következő ülését Püspökladány önkormányzatának képviselő-testülete. A gyűlésen a polgármesteri és alpolgármesteri jelentések mellett tárgyalják a helyi tűzoltóparancsnokság, a városi temető és a Püspökladány Város Gazdálkodó Szervezetének beszámolóit. Döntés születhet a szociális rendelet és a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendeletek módosításáról, helyi civilszervezetek támogatásáról.

A parancsnokság működését a 2022-es évben alapjaiban határozta meg a költséghatékony gazdálkodás. Ez nagyban befolyásolta a külső helyszíni gyakorlatok számát, valamint a lakosságfelkészítő és ellenőrzési tevékenységünket is

 – olvasható a Karacs Károly tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok által készített beszámolóban a város hivatalos oldalán. Az elmúlt év során kiemelt figyelmet fordítottak a szén-monoxid mérgezések és kéménytüzek számának visszaszorítása mellett a szabad területeken keletkezett tűzesetek számának csökkentésére, valamint az együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületek szakfelszerelései fejlesztésének pályázati koordinálására. – Az egyesületeknél az ifjúsági tagozat felállítására az első lépéseket megtettem, ezt a tevékenységet 2023-ban is folytatom. Ennek jelentősége nem most fog mutatkozni, hanem évek múlva, az önkéntes, valamint hivatásos állomány utánpótlásának biztosításánál – emelte ki. 

Mint írta, munkájukat a biharnagybajomi, földesi, kabai, nagyrábéi, püspökladányi és sápi egyesületek segítik. Az elmúlt évben 383 jelzés érkezett, amely 33 százalékkel több, mint az azt megelőző évben. Ezekből 161 alkalommal vonultak segítségnyújtásra Berettyóújfalu, Debrecen, Karcag, Mezőkövesd, Mezőtúr, Szeghalom, Szolnok és Tiszafüred működési területére.

Idén mintegy 2 millió 864 ezer forintot használhat fel az önkormányzat közművelődés támogatására. Az ehhez kapcsolódó pályázati felhívásra húsz helyi civilszervezettől összesen huszonöt támogatási kérelem érkezett. Az előterjesztés kiemeli, az alapítványok támogatásáról a Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleménye alapján a képviselő-testület dönt.

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívásán nyert uniós forrású támogatásból elkezdte egy új ipari terület kialakítását a várostól délkeletre, a 42-es főút mentén, a tervezett M4-es gyorsforgalmi út közvetlen közelében. 

A fejlesztéssel párhuzamosan a környező, hasonló adottságú területek beruházási célú területként való hasznosítását is célul tűzték ki. A csütörtöki ülésen a képviselők arról is döntenek, hogy az érintett területek beruházási célterületté való átalakításhoz szükséges eljárások során a polgármester képviselje az önkormányzatot.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában