Fontos helyi kezdeményezés

2023.03.26. 17:45

Szűrésekkel, előadásokkal várták a szoboszlói nőket a szombati egészségnapon

Többek között csontritkulást is vizsgáltathatott, aki szeretett volna.

Boros Lajosné előadás iránt érdeklődik, de kihasználta a vizsgálati lehetőséget, megnézette a vércukrát Csőke Katalin egészségügyi szakemberrel

Forrás: Tibai Irma

A Hajdúszoboszlói Nőegylet tagja a helyi felnőtt háziorvosok egyike, dr. Kovács Petronella, aki kiemelt fontosságúnak tartja az egészségmegőrzést, illetve a betegségmegelőzést. Adódott tehát az ötlet, hogy az új, aktív hölgyközösség egészségnappal könnyítsen a hajdúszoboszlóiak életén.

Az eseménynek szívesen adott helyt március 25-én a művelődési központ. Az érdeklődők igen hasznos és figyelemfelkeltő előadásokat hallgathattak meg az elsősorban, de nem csak nők számára fontos szűrővizsgálatok jelentőségéről. Megtudhatták, hogy az állam által támogatott emlőszűrési programmal életek menthetők meg, másfelől megnyugodhatnak a hölgyek, hogy nincs probléma.

De akkor is el kell menni vizsgálatra, ha valaki fiatalabbként érzékel elváltozást, s ez vonatkozik a férfiakra is

– mondta el Nagylaki András, a DE Klinikai Központ Emlőcentrumának szakembere. A téma fontosságát jelzi, hogy ő és dr. Tisza András emlőspecialista is előadást tartott a témáról.

A HPV megnevezés voltaképpen az emberiség életét megkeserítő vírusnagycsalád összefoglaló megnevezése. A humán papillómavírusok lehetnek jó-, de akár nagyon-nagyon rosszindulatúak. Dr. Molnár Zsuzsanna szülész-nőgyógyász szakorvos ismertette e vírusok által okozott problémákat, s felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki meggyógyul, nem szerez védettséget, újra megfertőződhet a tünetekkel nem rendelkező partnerétől. A HPV bizonyos típusai felelősek a méhnyakrákért, ezért lenne nagy jelentősége ez esetben is annak, hogy a hölgyek rendszeresen megjelenjenek szűrővizsgálaton. Sajnos hazánkban sokan nem élnek az emlő- és a méhnyakrákszűrés ingyenes lehetőségével sem a hölgyek, így gyakran későn derül fény a bajra.

A szoboszlói lakosok életminőségét ez évtől dietetikus is segíti a rendelőintézetben. Faragó Annamáriát is meghívták, aki igen érdekfeszítő tájékoztatást tartott a helyes táplálkozásról, illetve főként a női problémához, a PCOS-hoz kapcsolódó diétáról. A gyógynövények szerepe sem maradt ki a sorból, azok hatásáról a női egészségben Surmanné Tasner Éva tartott workshopot.

A nőegylet egészségnapján szűrővizsgálati lehetőségeket is biztosítottak. Míg az előadásokon a huszonévestől a hetvenesig minden korosztály érdeklődött,

a szűréseket inkább a középkorú és idősebb hölgyek keresték fel. Itt a közreműködést vállaló helyi háziorvosok, illetve egészségügyi szakemberek vércukorvizsgálatot, csontritkulásmérést, biorezonancia-vizsgálatot, boka-kar indexmérést is végeztek, mely utóbbi a perifériás érbetegség, az érszűkület kimutatására szolgál.

Harmatiné Lőrincz Jolán ny. közgazdász szaktanár valamennyi vizsgálaton részt vett. Azt mondta, az ő korában már nagyon fontos odafigyelni az egészségre. Vannak kisebb problémái, amiket rendszeresen ellenőriztet. Jó alkalom volt számára is ez az ingyenes, egészségnapi lehetőség. – Nem vagyok orvoshoz járó, nem sokszor voltam beteg, de a hasonló szűrővizsgálati lehetőségeken már régen is részt vettem, nagyon hasznosnak tartom ezeket – mondja mosolyogva, mert jók az eredmények.

Az ilyen szűrővizsgálati lehetőségeken résztvevők azért is jönnek szívesen, mert nem vagy keveset kell várakozni, készségesek és gyorsan végzik ezeket a szűrővizsgálatokat a szakemberek. Külön érdem, hogy a nőegyleti egészségnapon szűréseket kérők eredményeit átadják a háziorvosuknak, aki így látja eredményeiket, s ha szükséges, ez alapján további szakrendelésre küldi őket.

A rendezvényt kiegészítette az egészséges életmódhoz hozzájáruló termékek, kozmetikumok, gyógynövényes készítményekkel foglalkozók tárháza.

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában