Ifjú Kócsagőr Program

2023.03.22. 08:33

Fiatalok a természetvédelemben – idén is várja az ifjú kócsagőröket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Tizedik alkalommal hirdetik meg a programot.

Medgyesi Gergely Árpád az ifjú kócsagőrökben a leendő kollégákat látja

Forrás: Napló-archív

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. Idén immár 10. alkalommal hirdetik meg számukra az Ifjú Kócsagőr Programot, mely során a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhetik meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket. A programra március 22-től április 22-ig – a Víz Világnapjától a Föld Napjáig – várjuk azon 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik betekintést szeretnének kapni a gyakorlati természetvédelembe – tudatta szerdai közlésében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Kifejtették, a résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíz napos szakmai gyakorlatot. A legjobbak – természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2023 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, valamint az ötnapos külföldi tanulmányutat Európa egyik legszebb nemzeti parkjába.

Hozzátették, a program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak valamelyik nemzeti park igazgatóságnál, akár természetvédelmi őrként, akár más beosztásban, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék. Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

Kiemelték, az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt szeptember 20-22. között az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg. Medgyesi Gergely Árpád, a park igazgatója az ifjú kócsagőrökben a leendő kollégákat látja.

–A program keretében tovább mélyíthetjük bennük a természetvédelem szeretetét és megismertethetjük velük a természetvédelmi őrök változatos munkáját. A környezeti nevelés kiemeltem fontos számunkra. A program résztvevői az iskolarendszerben el nem sajátítható képet kapnak világunk sokszínűségéről, a természeti rendszerek egymásra épüléséről. Örülünk, hogy hazánk unikális természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismeréséhez és az országos döntő lebonyolításához az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kiemelten járulhat hozzá – mondta Medgyesi Gergely Árpád.

A részletekről ITT olvashatnak, jelentkezni pedig ITT lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában