Változás a belvárosban

2023.03.23. 20:00

Mi hiányzik a képről? Soha nem lesz már olyan a Piac-Simonffy kereszteződés, mint azelőtt

Olvasónk szúrta ki a változást, utánajártunk, mi történt.

Forrás: Kiss Annamarie

A napokban fedezte fel egyik olvasónk, hogy a debreceni Piac és Simonffy utcák kereszteződéséből eltűntek az ikonikus nyilvános telefonfülkék. A mai, modern világban, amikor már szinte bárki számára, kedvező áron is elérhető a mobiltelefonján keresztül az internet, keveseknek támadhatott most hiányérzetük. Mindenesetre a Hajdú Online utánajárt, miért nincsenek már ott, és miért vannak még egyáltalán ilyen fülkék. 

Megkeresésünkre a Magyar Telekom tájékoztatott: mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen. 

– A 2020 év végén megújult hírközlési szabályozás értelmében a közeljövőben várható annak eldöntése, hogy ennek az egyetemes szolgáltatási elemnek a további fenntartása indokolt-e – emelte ki válaszában a kommunikációs igazgatóság. A Magyar Telekom szolgáltatási területén jelenleg is folyik az üzemelő nyilvános távbeszélő állomások mennyiségének áttekintése, racionalizálása, melynek keretén belül várhatóan több – az egyetemes kötelezettségen túli – telefonkészülék és telefonfülke leszerelésére, illetve típuscseréjére kerül sor. A vállalat a határozatban foglalt kötelezettségének továbbra is eleget tesz, biztosítva az előírt darabszámot. 

Egyre kevesebben használják 

A debreceni Piac és Simonffy utcák kereszteződésében található fülkéket gyakori rongálások, illetve kihasználatlanság miatt szerelték le

– tudtuk meg a debreceni városközpontban állt állomások sorsáról. A nyilvános telefonok használata a 90-es évek végén, kétezres évek elején volt a csúcson, ekkor egy nyilvános készülékről átlagban havonta több mint 10 órát telefonáltak az emberek. Öt évvel később az átlag 6 órára csökkent, 2010-re pedig már csak valamivel több mint másfél órára.

Debrecen telefonfülke Simonffy utca Piac utca
Már nincsenek ott a Simonffy végénél
Forrás: Napló-archív

Mára havonta átlagosan húsz perc egy nyilvános készülék használati ideje, és körülbelül ötven hívást kezdeményeznek, vidéken és a fővárosban egyaránt vannak olyan készülékek, amelyeket egyáltalán nem használnak, és olyanok is, amelyek használata átlag feletti. 

Napi szintűek a bejelentések 

A 2023 év eleji adatok szerint a Magyar Telekom Debrecenben 74 darab, Hajdú-Bihar vármegyében 230 darab nyilvános távbeszélő állomást üzemeltet.

– Sajnos a nyilvános telefonfülkék szennyezéséről, rongálásáról napi gyakorisággal kapjuk a bejelentéseket. A telefonfülkéket havonta ellenőrizzük, takarítjuk, illetve a lakossági bejelentésekre soron kívüli takarítást rendelünk meg, ilyen módon igyekszünk a telefonfülkéket rendben tartani, a szennyezéseket eltávolítani, a rongálásokat javítani annak érdekében, hogy a távbeszélőhelyeket ügyfeleink a jövőben is rendeltetésüknek megfelelően tudják használni – mutatott rá a kommunikációs igazgatóság. Hozzátették: a vandalizmus miatt – főleg a nagyvárosokban, kiemelten Budapest területén - sokszor nem elegendő a rendszeres takarítás és karbantartás. Frekventált területeken a vandálok napi gyakorisággal okoznak kárt.

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában