Sajtótájékoztató

2023.03.24. 14:18

Ingyenessé tenné a közösségi közlekedést a DK – reagált rá a Fidesz

Varga Zoltán a DK országgyűlési képviselője

Forrás: Napló-archív

A debreceni közlekedés halott – ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken a DK debreceni képviselőcsoportja. Varga Zoltán országgyűlési képviselő a DKV legutóbbi áremelése kapcsán először a csökkenő járatsűrűségről, a helyi közlekedésre alkalmatlan járművekről és a társaság évről évre csökkenő utasszámáról és bevételéről beszélt. A politikus szerint a város közösségi közlekedésének optimalizálására új megoldásra van szükség, a részleteket Vaszkó Imre önkormányzati képviselő mondta el. A párt a csütörtöki közgyűlésen nyújtott be módosító indítványt arra, hogy legyen ingyenes a debreceni közösségi közlekedés, javaslatukat azonban elutasította a közgyűlés.

A debreceni Fidesz-KDNP frakció közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra, szerintük Varga Zoltánt és a DK önkormányzati képviselőit egy hónappal a városi költségvetés tárgyalását követően csapta meg a populizmus szele, követelve a közösségi közlekedés ingyenessé tételét. Felhívták a figyelmet arra, hogy a költségvetés elfogadásakor lett volna lehetőségük erre javaslatot tenni, de a DK képviselői arra sem voltak képesek, hogy részt vegyenek a vitában, ugyanis tüntetőleg elhagyták a közgyűlés ülését.

A frakció úgy fogalmazott, 2 év világjárvánnyal sújtott időszak, a háborús infláció, az energiaköltségek és az üzemanyagárak drasztikus emelkedése jelentős terhet ró a város közösségi közlekedésének üzemeltetésére. Akik ezek mellett ilyen javaslatot tesznek, azok nincsenek tisztában a valósággal. Mint írják, az önkormányzat az idei évben jelentős forrást, 9,5 milliárd forint támogatást biztosít a DKV részére a közös kasszából, a költségvetésből, amiről a DK képviselői megfeledkeznek. A közösségi közlekedés működési költségeinek 65 százalékát biztosítja a város, míg a lakosság ezen költségek 30 százalékát fizeti meg a jegy- és bérletvásárlás során. Arra is kitértek, hogy Debrecen folyamatosan fejleszti a járműparkot és a járművezetők fizetését jelentősen emelik évről-évre, továbbá meghallgatva a debrecenieket május 1-től visszaáll Debrecenben a hétvégi villamosközlekedés és növelik a járatsűrűséget a legforgalmasabb vonalakon.

A Fidesz szerint álságos annak a DK-s Varga Zoltánnak és képviselőiknek a közösségi közlekedés ingyenességének követelése, akik pártja messze menőkig támogatja az energiahordozókra kivetett uniós szankciókat, ezzel elszabadítva az üzemanyag és energiahordozók árait, növelve a közösségi közlekedés kiadásait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában