Gazdasásfejlesztés

2023.03.24. 10:40

Csak a gyárépítések közelében és átmenetileg létesülhetnek külföldieknek munkásszállók Debrecenben

Kevesebb lesz a külföldi munkaerő, mint a szóbeszédekben szerepel.

A BMW-nél többek közt orvosi rendelő és kisbolt is helyben lesznek biztosítva az építők részére

Forrás: MW-Archív

Terítékre került a Déli Ipari Park (DIP) a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén a településrendezési eszközök módosítása kapcsán; a vonatkozó előterjesztésben az szerepel, hogy a „Déli Gazdasági Övezet területén belül az ipari tevékenységhez köthető … telek esetében a rekreációs és a munkásszállás jellegű rendeltetés elhelyezhetőségének biztosítása”. Vaszkó Imre (DK) a munkásszállás elhelyezésének részleteiről érdeklődött.

A lakóterületek, kertvárosi lakóövezetek közelében nem lehet munkásszállókat fölépíteni, ehhez tartjuk magunkat 

– hangsúlyozta válaszában Papp László polgármester, emlékeztetve rá, hogy a  BMW-nél is fölmerült a kérdés, ott is épül átmeneti időszakra munkásszálló, az iparterület közvetlen közelében, és hasonlóan ideiglenes létesítmények lesznek majd a DIP esetében. – Az iparterületen belül, az építési területhez közel lehetnek ilyenek, csak az építkezések időszakára – nyomatékosította. 

Elmondta a BMW-nél orvosi rendelő, kisbolt és más, az ott lévők életviteléhez szükséges funkciók is helyben lesznek biztosítva, és hasonló az elvárás a DIP-nél.

Szakképzettek kellenek

– Számol-e az önkormányzat a külföldi munkaerő tömeges megjelenésével a városban, s ha igen, mennyivel? Már jelentős ázsiai munkaerőről hallani – vetette fel Jánki József (DK).

A BMW kapcsán is sokáig azt hallgattam, hogy ukrán meg román munkaerő lesz. Látható a BMW toborzási kampánya, egyértelműen helyi, magyar munkavállalókra épít. Zajlik a Semcorp és az EcoPro hasonló programja, ott is első lépésben a debreceni szakképzési intézményekkel vették fel a kapcsolatot. Mára kialalkult az itt működő cégek kapcsán a duális képzés. Alapvetően magyar munkaerőre épít mindenki, a Debreceni Szakképzési Centrum pedig majd biztosítani tudja a szükségletet. A BMW évente száz diák számára nyújt karrierprogramot, és hasonló törekvést tapasztalunk az ide települő távol-keleti cégek esetében is. Ezzel együtt bizonyára lesz külföldi munkaerő is, de azt kategorikusan cáfolom, hogy abban a nagyságrendben, mint ami a szóbeszédben  van

– mondta Papp László. – Nyilván mindez nem kis kihívás 4,7 százalékos vármegyei munkanélküliség mellett, ami több, mint Budapesté vagy Nyugat-Magyarországé, mégis, azért senki nem aggódik, hogy ott honnan lesz munkaerő. Az országnak épp ez a része rendelkezik szabad kapacitással. Nyilván azonban nem a munkanélküliségi ráta, hanem a szakképzettség az irányadó, ezért van jelentősége a DSZC-nek és a céges kapcsolatainak – mutatott rá a polgármester.

Vaszkó Imre pontosított: nem a gyárakban dolgozó munkaerőre kérdezett rá, hanem az építkezésen dolgozókra. – A konténervárosban nyilván nem debreceniek fognak lakni, hatalmas volumenű építkezések lesznek, félünk, hogy akár több ezer külföldi munkavállaló lehet, ennek infrastruktúrájának kiépítéséről korábban még nem volt szó – mondta.

– A DIP infrastruktúra-fejlesztése azt a célt is szolgálja, hogy minden igényt ki tudjon elégíteni – hangsúlyozta Papp László. 

Az építkezések külföldi munkavállalói kapcsán elmondta: olyan nagyságrendű az építőipar szükséglete, hogy a magyar kapacitás nem elég hozzá. 

Emlékeztetett, már a BMW kapcsán is vita volt erről, és már akkor is felhívta a figyelmet, hogy nem vesz el magyar cégtől lehetőséget egyetlen gyárépítés sem, mert a nagyságrend meghaladja a hazai építőipar lehetőségeit. – Ugyanakkor versenyben dől el, ki lesz a kivitelező, a magyar cégeknek is megfelelő ajánlatot kell adniuk. A CATL arnstadti gyára esetén a fővállalkozó egy német cég volt – jegyezte meg.

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában