Konferencia

2023.03.09. 13:26

Az extrém időjárási körülmények nem kímélik a csemegekukoricát sem

Forrás: Czinege Melinda

A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának kihívásairól, valamint a hatékonyság növelésének lehetőségeiről rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
– Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen óriási érdeklődés övezi a mai rendezvényt, amelyre összesen 270 résztvevő regisztrált. Ez a szám megerősített minket abban, hogy hagyományteremtő szándékkal minden évbe megrendezzük a tanácskozást – jelentette ki a rendezvény megnyitóján dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke; a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője. A csemegekukorica és zöldborsó termelése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása és a piaci környezet változása miatt, mely tényezők már komoly fenyegetést jelentenek az alapanyag-biztonság és a termékpálya működése terén. 

Magyarországon a csemegekukorica kiemelt ágazat, 33-35 ezer hektáron folyik a termelés. Ez a mennyiség Közép-Európában egyedülálló

 – fejtette ki Prof. Dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, majd hozzátette, hogy az időjárási körülmények változása elsősorban a zöldborsó ágazatot sújtja, ennek ellenére a 2022-es év megmutatta, hogy a kevésbé érzékeny csemegekukorica is óriási kockázatot jelenthet extrém körülmények között. 

Harsányi Endre
Forrás: Czinege Melinda

– Célunk a hatékonyság növelése, amely többek között precíziós mezőgazdasággal érhető el. 2023. szeptember 1-jén indul az egyetemen a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés, amire szép számmal jelentkeztek fiatalok – fogalmazott a rektorhelyettes. 

Bízom abban, hogy az agrárkar mindenki fejében úgy jelenik majd meg, mint egyfajta tudásközpont, hiszen itt az oktatás mellett a tudomány, a kutatás, valamint a szaktanácsadás is nagy szerepet kap

 – hangsúlyozta Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem MÉK Kar dékánja.

Dr. Stündl László
Forrás: Czinege Melinda

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában