Felvételi

2023.03.21. 13:33

A Debreceni Egyetem továbbra is favorit a továbbtanulók körében

Kiemelkedően szerepelt az idei általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetem.

Forrás: Napló-archív

Az országos tendenciához hasonlóan növekedett a debreceni felsőoktatási intézménybe jelentkezők száma. Prof. Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a 2023-as felvételi jelentkezési adatokról adott részletes tájékoztatást a sajtó képviselőinek kedden.

Összesen közel 20 ezer, első helyen pedig 11 ezer 351 fő jelölte meg az intézmény valamely szakját, amely 34 százalékkal több a tavalyi évhez képest. Nőtt az alap- és a mesterképzésre jelentkezők száma is. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a legtöbben állami ösztöndíjas képzésekre jelentkeztek.

Az első helyes jelentkezések közül a Gazdaságtudományi, a Bölcsészettudományi és az Egészségtudományi Kar a legnépszerűbb, a legnagyobb arányú növekedés azonban a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon, valamint a Zeneművészeti Karon volt az elmúlt évekhez képest – közölte. 

Bartha Elek
Forrás: Czinege Melinda

A rektorhelyettes szerint nem okozott meglepetést, hogy az ápolás és betegellátás, a pszichológia, illetve a kereskedelem és marketing szakot választották a legtöbben. Hajdú-Bihar után Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye településeiről érkezett a legnagyobb érdeklődés, de Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből is sokan jelentkeztek. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mesterszakok tekintetében a tanári, a pszichológia, és az egészségügyi menedzser szak mellett az emberi erőforrás tanácsadó szak iránt is szép számban érdeklődnek. 

Az egyetem által indított új képzésekre –  köztük a kortárs könnyűzene, a precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzésre, továbbá az adattudomány vagy a Szolnok Campuson induló szakvédőnő mesterszakra – is hatalmas a túljelentkezés.

A Szolnok Campuson az első helyes jelentkezők száma 87 százalékkal nőtt. – Ezen számok tükrében, bizakodva várjuk a felvételi eredményeket – fűzte hozzá Prof. Dr. Bartha Elek.
Dr. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem Oktatási Főigazgatóságának igazgatója kifejtette, hogy a megnövekedett jelentkezés több dologra is visszavezethető. 

Az emelt szintű érettségi felvételi követelményként való eltörlése, illetve a minimum pontszámok megszüntetése 2023-tól nagyobb lehetőséget biztosít a továbbtanulni szándékozóknak, de a Debreceni Egyetem is sokat tett azért, hogy idevonzza a továbbtanulni vágyókat.

 Több szakmai eseményt és rendezvényt, azonkívül középiskolai tanulmányi versenyeket rendeztünk, emellett szakkiállításokon vettünk részt. A közösségi médiumokon keresztül próbáltunk olyan célzott hirdetéseket megjeleníteni, amelyek nagyobb hatékonysággal jutnak el a középiskolás korosztályhoz. A vizsgált felsőoktatási intézmények körében az interakciók számát tekintve a Facebook-on a 12. helyről a 2. helyre, az Instagramon pedig az 1. helyre kerültünk  – emelte ki.

Pósánné Rácz Annamária
Forrás: Czinege Melinda

Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke rámutatott, hogy a Debreceni Egyetem rendkívül összetett beiskolázási és pályaorientációs tevékenységet végez. A tavalyi évben például több mint hatvan középiskolában tartottak oktatási road show-t. – A beiskolázási kampány során az általános kari tájékoztatókon túl, specifikusan egy adott szakmához kapcsolódóan is tartottunk tájékoztatókat. A tavalyi évben már a személyes részvétellel tartott előadások váltak rendszeressé. Ezt a tevékenységet a továbbiakban is szeretnénk megtartani és erősíteni – hangsúlyozta. 

Molnár Dániel
Forrás: Czinege Melinda

A 2024-es felvételi eljárásra készülve az intézményben egyetemi hallgatókból álló nagyköveti rendszer bevezetését tervezik. A nagykövetek legfőbb feladata az lesz, hogy magas szintű előadások keretében tájékoztassák az érdeklődő középiskolásokat.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában