Jókívánságok

2023.02.10. 13:08

Ötszáz lufi szállt az égig, így biztatták a beteg társaikat a debreceni óvodások – fotókkal, videóval

Öt debreceni óvoda csatlakozott a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kezdeményezéséhez.

Öt debreceni óvoda csatlakozott a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kezdeményezéséhez.

Forrás: Czinege Melinda

Kilencedik alkalommal rendezte meg a „Hallják meg az égiek jókívánságainkat!” elnevezésű programot a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. Pénteken ötszáz kívánságokkal teli lila léggömböt repítettek az égbe a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztályán gyógyuló gyermekek és egészséges óvodások, így lelkesítve beteg társaikat a felépülésre.

A csípős idő ellenére gyerekzsivajtól volt hangos a Debreceni Egyetem előtti tér. A szikrázó napsütésben a lufik mellett a gyerekkacajok is messze szálltak. A léggömbök szalagjainak végére erősített kártyákon a gyermekek üzenetei voltak olvashatóak, amelyekkel beteg társaikat bátorítják a gyógyulásra. „Jó egészséget, és sok boldog játékot!”, „Soha többet ne legyetek betegek!”, „Ölelünk benneteket!” – álltak a kis cédulákon, amelyeket a szívhez szóló mondatokon kívül kedves kis rajzok is díszítettek. Volt, aki szívecskéket vagy mosolygós figurákat rajzolt, egy négyéves kisfiú pedig büszkén osztotta meg velünk, hogy ő pingvint és hópelyheket alkotott. 

Már gyermekkorban el kell kezdeni azt a fajta érzékenyítést, amely az empátiáról és az elfogadásról szól. Különösen fontosnak tartjuk az érzelmi nevelés és az érzelmi intelligencia ez irányú fejlesztését. Az óvodásokkal még játékos módon be tudjuk ezt vezetni 

– emelte ki Vincze Zita, a Debreceni Egyetem Óvodájának óvodapedagógusa.

Az alapítványt Hetey Attiláné kuratóriumi tag képviselte az eseményen, aki elmondta, hogy az eltelt kilenc év alatt a rendezvény egyre nagyobbra nőtte ki magát. – A tanszék előtt kezdtük, mostanra pedig több száz gyermek van itt velünk a téren – elevenítette fel. Szólt továbbá arról, hogy nagyon fontosnak tartják a saját szervezésű eseményeket, mert ezáltal szeretnének eljutni az emberekhez. – Így próbáljuk a figyelmet az alapítvány felé fordítani. Közvetlenül támogatjuk a gyermekhematológiai osztályt, és a kezelés alatt álló gyermekek családját. Ezt rendkívül fontosnak tartjuk a jelenlegi gazdasági helyzetben, ez most a legfőbb feladatunk. Egy évben általában három-négy kiemelt támogatásunk van, ami egy-másfél millió forintot jelent. Ezen kívül háztartási gépeket vásárolunk, télen tűzifa beszerzéssel segítünk, decemberben pedig étkezési utalvánnyal könnyítjük meg a készülődést – tette hozzá.


Az egészség hatalmas kincs. Sajnos vannak olyanok, akik idejekorán megtapasztalják mit jelent küzdeni és harcba szállni érte.

A mai napon, a Betegek Világnapján, az együttérzés és a beteg embertársainkkal való közösségvállalás a legfontosabb. Ha ezt szomorúan tesszük, és sajnálkozunk, azzal csak rosszabbat teszünk. Azt gondolom, hogy vidámsággal és jókívánságokkal is hozzájárulhatunk a betegek gyógyulásához globálisan és szűkebb környezetünkben is

 – fogalmazott Prof. Dr. Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztály osztályvezető egyetemi tanára, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Végül elérkezett a pillanat: megkezdődött a várva várt visszaszámlálás, a jókedvű gyermeksereg pedig izgatottan eresztette szélnek a luftballonokat.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában