Ismerős biciklik

2023.02.07. 15:59

Nem Pestről tekertek le velük – ezért járnak Mol Bubik több hajdú-bihari településen

Többek között Hajdúszováton és Pocsajban is használják őket.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az ország legszegényebb falvaiban futnak tovább a korábbi Mol Bubi kerékpárok, melyeket a Felzárkózó települések programban dolgozó karitatív szervezetektől lehet kölcsönözni. A Budapesten hét éven át használt járművek a feliratok eltávolítása után eddig hetvenhét településen váltak elérhetővé, hogy a legelesettebb családok munkába, iskolába járását, hétköznapi ügyintézését segítsék – olvasható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat portálunkhoz is eljuttatott közleményében.

Mint írták, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a modellváltás után 2000 darab, első szériás Bubi-kerékpárt adományozott a szeretetszolgálatnak. A közösségi közlekedésből kivont, de az erős vázszerkezete és a defektmentes tömör gumikerekei miatt még sokáig használható bicikliket a szolgálat tiszaroffi üzemében nézik át, és az esetleges javításokat is elvégzik rajtuk, majd megváltozott munkaképességű emberek eltávolítják róla a Bubi feliratot. A kétkerekű járművekből a programban közreműködő karitatív szervezetek igényei szerint eddig 910 darabot szállítottak ki 77 településre.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A közlemény szerint a kerékpárok továbbra is közösségi célokat szolgálnak, a felzárkózást segítő program Jelenlét házában lehet térítésmentesen kölcsönözni, vagy bizonyos esetekben, ha például mindennapos munkába járáshoz van rá szükség, jelképes bérleti díjért tartós használatba venni. A lakossági felhasználáson túl a Jelenlét Pont alkalmazottai, a településen dolgozó közfoglalkoztatottak is rendszeresen használják a kerékpárokat, de gyakran igénybe veszik ezeket a kisgyermekes családokat látogató a védőnők is.

Hajdú-Bihar vármegyében 5 településen –Bojt, Hajdúszovát, Told, Hencida és Pocsaj – használják már az ikonikus zöld bicikliket.

Az igénylések folyamatosan érkeznek a Máltai Szeretetszolgálat tiszaroffi üzemébe, ahol újabb 280, használatra előkészített kerékpár vár kiszállításra, és még további 800 darabot alakítanak át a következő hónapokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában