A Házasság hete

2023.02.12. 17:42

Megbocsátás: ez lehet a kulcsa a jól működő házasságnak

A Nagytemplomi Gyülekezet is csatlakozott a Házasság hetéhez: vasárnap a Nagytemplomi istentiszteleten a témához kapcsolódva hirdetett igét Oláh István lelkipásztor.

Oláh István hirdetett igét

Forrás: Napló-Archív

A Házasság hetének programsorozatához már évek óta csatlakozik a Nagytemplomi Gyülekezet , a részvételükkel fejezik ki, hogy értéknek tekintik az élethosszig tartó házasságot, mint olyan ajándékot, amely Isten teremtési rendjében szerepel. Idén több esemény megszervezésével vesznek részt az országos programok sorában; február 12-én délelőtt nyitó istentiszteletet tartottak a Debreceni Református Nagytemplomban.

Újra és újra összetartó erőre kell találni

A vasárnapi istentiszteleten elhangzó igehirdetésen Oláh István lelkipásztor a házasság hetének üzenetére összpontosított úgy, ahogy az Isten igéje tanít bennünket. A lelkipásztor a megbocsátás jelentőségére és szükségszerűségére mutatott rá.

Jézus Krisztus jól ismeri a mi bűnre hajló természetünket. A mi Urunk azt kéri tőlünk, ne tagadjuk meg a megbocsátást. Nem kevés, amit kér, mert nehéz nekünk kimondani, hogy megbántam, amit tettem, amit mondtam. És ugyanolyan nehéz kimondani azt, hogy megbocsátok

 – mondta, hozzátéve, pedig szükséges, hiszen ez közösségi életünknek egyik alapvető eleme.

Szerinte csalódásaink az Édenkertben elszenvedett káresetből fakadnak, hiszen ott kárt szenvedett a kapcsolat, a közösség Istennel. – Ebből fakad minden probléma. Az embernek először legközelebbi társával, majd testvérével, később az emberiséggel, végül az egész teremtett világgal való kapcsolata is kárt szenved. Ennek vagyunk mi is, a 21. században elszenvedői – szólt.

A lelkipásztor Máté evangéliumát idézve mutatott rá arra, hogy Jézus szavai szerint a legfontosabb: beszéljük meg az ügyet. – Ne engedjük, hogy eluralkodjanak rajtunk a rossz érzések, s nyomasztó, őrlő gondolatok magukkal ragadjanak – mondta. 

Oláh István rámutatott: a házasság is csak akkor működik, ha jelen van a megbocsátó akarat. Mint mondta, egy házasságban lehetnek konfliktushelyzetek, félreértések, de a kérdés az, hogy honnan vehetünk erőt a megbocsátáshoz újra és újra. 

A lelkipásztor azt mondta: az összetartó erő forrása Krisztusban van. – Ebben van egy missziós lehetőség, ezzel lehet példát mutatni. Ha meglátszik rajtunk, a házasságunkban, emberi kapcsolatainkban, hogy Krisztus szeretetével, megbocsátó kegyelmével fordulunk egymáshoz egy olyan világban, ami tele van feszültséggel és problémával, s ezek ellenére újra és újra meg tudunk bocsátani egymásnak, s megújulnak emberi kapcsolataink, akkor ez példa. Láthatóvá tesszük Isten szeretetét – hangsúlyozta a lelkipásztor.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában