Jótékonyság

2023.02.17. 16:01

Jó ügyet szolgál idén a Furmint Február Debrecenben

Az ebesi Szendrei Bíborka gyógyulásáért fogtak össze a borászok.

A sajtóeseményen részt vett (balról jobbra) Szendrei Bence, Darin Sándor, dr. Seszták István és Kovács Pál

Forrás: Czinege Melinda

Öt borvidék 28 pincészete mutat be közel 100 féle furmintot és furmint alapú háziasított borokat azon a Furmint Február elnevezésű bemutatón, mely február 18-án 16 órától nyitja meg kapuit a Görögkatolikus Metropólia székházban. Mint azt Kovács Pál borakadémikus a pénteki sajtótájékoztatón kifejtette, maga a helyszín miatt is a minőségre fektették a hangsúlyt, éppen ezért nem jelentkezés útján választották ki a rendezvényen résztvevőket, hanem maguk kérték föl azokat, akik az elmúlt években jól szerepeltek a programon. – Az eseményen minden borásznak kötelező egy furmintot bemutatnia, illetve további két olyan borfajtát, amit ő szeretne megkóstoltatni a nagyérdeművel – fűzte hozzá.

75 borászat segít

Az idei rendezvényt egy borárveréssel is kiegészítik, melyet március 2-án tartanak. Az árverésen befolyt teljes összeget Szendrei Bíborka családjának ajánlják fel. 

Az ebesi kislány történetét itt olvashatják el: 

– Országszerte 75 borászatot kértünk fel, hogy támogassák a kezdeményezést, melyhez többek között csatlakozott Áts Károly, aki 2020-ban elnyerte a Borászok Borásza díjat, illetve Balla Géza, aki 2018-ban az Év Bortermelője lett, de felajánlás érkezett kis családi és nagy pincészetektől is – fogalmazott Darin Sándor, a Debreceni Borozó alapító szerkesztője.

Mint azt Szendrei Bence, a kislány édesapja elmondta, a GM1-gangliozidózis-betegséggel diagnosztizált kislánynak reményt adhat egy személyre szabott génterápia, melynek költsége 450-500 millió forint lesz. 

Mindezt részletekben kell kifizetnünk: a génterápia előkészítése 70 millió forintba került, amiből sikerült visszatenyészteni Bíborka véréből az őssejteket. A következő lépés, amire most gyűjtünk, 40 millió forint lesz, mely összegből a meglévő őssejtekből idegsejteket hozzanak létre. Erre azért van szükség, hogy ezeken az idegsejteken tesztelhessék azt a génterápiát, ami később Bíborka gyógyulását jelentheti

 – fűzte hozzá az édesapa.

PTZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában