Misszió

2023.02.02. 20:00

Mérges pókok és skorpiók között, a világ másik végén segít a debreceni kötődésű család

Katonai géppel érkeztek Peruba, ahol mélyszegénységben élők mindennapjait teszik jobbá.

A missziós bizottság és a református gyülekezet tagjai

Forrás: Fotó: Dandé Melinda

Missziós szolgálatot vállalt Peruban a Then család, a Diospi Suyana kórházban három évre, az Andok-hegységben, közel 2600 méter magasságban. A projekt Istenbe vetett hitben, és a hegyvidék mélyszegénységben élő indián lakossága iránti szeretetből született meg.

Dr. Then Simon, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és Würzburgban tanult. Többéves gyermekorvosi tapasztalatával járul hozzá a gyógyításhoz a kórházi ellátásban, felesége, Fruzsina Debrecenben végezte el a közgazdaság-tudományi egyetemet, ő az adminisztráció területén segít. Elhivatottságukról, a perui életükről nemrégen beszámolót tartottak a Debrecen-Csapókerti Református Egyházközség gyülekezeti termében.

A házaspár előadásán megtudtuk, hogy többször megszólította őket Isten, hogy számukra ez lesz a feladat. Simon egyik kolléganője végül visszatért Peruból Németországba, így a debreceni kötődésű orvos és családja vették át a helyét. 2020 februárjában indultak útnak, eleinte sok nehézséggel kellett szembenézniük. 

A Covid-járvány miatt egy humanitárius járatra kaptak jegyet, egy katonai repülőtérre érkeztek. Az első négy hónapban nem volt víz a házukban, a szárazság ugyanakkor nagy volt. Az ottani iskolát a gyerekeik csak 2022 májusában tudták elkezdeni, akkor nyitott ki az intézmény. Veszélyt jelentett számukra a mérges pókok és skorpiók csípése, valamint a rengeteg kóbor kutya. Elmondásuk szerint az Úr minden probléma leküzdésében segítségükre volt.

Társadalmi kirekesztettségben

Tapasztalják, hogy Peru lakosai, az inkák ma társadalmi kirekesztettségben élnek. Szegénység és alkoholizmus, rossz oktatási lehetőségek jellemzik a helyzetüket. Az orvosi ellátás hozzáférhetetlensége magas csecsemőhalandósággal, alultápláltsággal és alacsony várható élettartammal jár. A betegek Dél-Peruból érkeznek a kórházba – közel 10-20 órát utaznak – és a dzsungelből. Simon azt is elárulta, hogy nagyon gyakori a csípőficam. Az orvosi és az adminisztrációs teendők mellett kiegészítő szolgálatot is teljesítenek, mint gyermekevangelizáció, keresztény iskola, új oktatási lehetőségek, valamint médiacentrum, amely rádió- és tévéadásokat sugároz Dél-Peru egész területén.

A perui Andokban gyakran találkoznak lámával, kondorkeselyűvel, a lakosok vályogkunyhónkban élnek, ínyencségük pedig a tengeri malac megsütve, különleges alkalmakkor eszik.

A Then család február elején utazik vissza Peruba, és szeretnék folytatni a küldetést, ameddig csak lehet. 

Dandé Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában