Hasznos tapasztalatok

2023.02.22. 16:26

Vakvezető- és terápiás kutyákkal találkozhattak a téglási ovisok

A téglási Bárczay Anna Városi Óvoda 2018 óta, idén ötödik alkalommal kapcsolódott be a Magyar Parasport Napján, február 22-én a Lélekmozgató országos programba.

Rendhagyó módon most a debreceni székhelyű Hajdúsági Vakvezető és Segítőkutya Képzésért Alapítványtól érkezett a gyerekekhez egy vakvezető és három terápiás kutya a gazdáikkal. A gyerekek beszélgetésekkel és játékokkal láthatták, tapasztalhatták, hogyan segítenek ezek a speciálisan tanított ebek a fogyatékkal élő embereknek, és hogyan találja meg a segítő kutya a legfurfangosabb helyre eldugott játékmacit. Mint ahogyan azt is megtudhatták a gyerekek, hogyan viselkedjenek egy vakvezető kutyával, és miért.

Játékos formában ismerkedtek a gyerekek a segítőkutyák munkájával
Forrás: Kerekes-Bíró Éva

Az alapítvány célja, hogy látási- és más fogyatékkal élő emberek komplex rehabilitációjához szükséges vakvezető- és segítőkutyákat képezzen ki, ezzel is segítve az esélyegyenlőséget. Az alapítvány feladata, hogy kiválassza és beszerezze a képzési programban részt vevő kutyákat, valamint a kutyák tenyésztése, nevelése, tesztelése, kiképzése, vizsgáztatása, a használatának betanítása és az utógondozás is, odafigyelve a méltó körülményekre. Az ovis gyerekek elfogadták, hogy meg kell várniuk a kutya közeledését, és csak utána simogathatják meg őket.  

KBÉ 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában