Új fiú

2023.02.02. 13:24

Imádja látogatóit, kíváncsi kis lény a Debreceni Állatkert legújabb lakója

A Debreceni Állatkert Trópusi Házában már láthatjuk a Csehországból érkezett fehérajkú tamarint

Forrás: Debreceni Állatkert

A Debreceni Állatkert tavaly augusztusban tudatta, hogy intézményükben ismét látható a fehérajkú tamarin az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Az akkor érkezett ezekben a napokban kapott társat egy másik fiatal hím személyében – tudatta a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója a Haonnal. 

A csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből származó jövevény hamar összeszokott fajtársával, így közös bemutatójukban tekinthetők meg az egzotikus Trópusi Házban. Igen barátságos, az őt figyelő látogatók iránt kezdettől fogva élénken érdeklődik. A remények szerint a későbbiekben nőstény is érkezik hozzájuk, így a park hozzájárulhat majd az európai állomány gyarapodásához.

A Debreceni Állatkert legújabb jövevénye hamar összeszokott fajtársával
Hamar megszerette egymást a két fehérajkú tamarin
Forrás: Debreceni Állatkert

Az Amazonas-medence brazíliai és bolíviai részén őshonos fehérajkú vagy vöröshasú tamarin (Saguinus labiatus) köznapi elnevezéseit a fekete vagy sötétbarna alapszínétől markánsan elütő száj és orr körüli, illetve hasi szőrzetéről kapta. A lombkoronaszintet lakja kisebb rokoni csoportokban, amelyeken belül az utódgondozás a szoptatást leszámítva jórészt az apa feladata, bár az idősebb testvérek is segítenek a kölykök hordozásában. Mindenevőként különféle növényi részek és fanedvek mellett ízeltlábúakat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt.

Az élőhelyéül szolgáló esőerdők pusztulása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Debrecen mellett csak Nyíregyházán és Miskolcon találkozhatunk vele.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában