Drasztikus lépés

2023.02.07. 18:34

Hajdúböszörményi telephelyen jelent meg a madárinfluenza – több tízezer kacsát leölnek

A takarmány- és vízfogyasztás csökkenése keltett gyanút.

Közel 24 ezer tenyészkacsát kell leölni

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az állategészségügyi hatóság, miután a Nébih laboratóriuma igazolta egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét – tudatta keddi közlésében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúböszörmény településen található 23 800 tenyészkacsát számláló telepen a takarmány-és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés csökkenése keltett gyanút. A laboratórium végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Ez az eset is jól mutatja a vírus folyamatos jelenlétét az országban, így a járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról ITT tájékozódhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában