Kiállítás megnyitó

2023.02.18. 17:12

Földközelben: eleven pusztai élmény a Modemben

Nagy T. Katalin kurátor tárlatvezetésével az alföldi festészet alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás Debrecen modern és kortárs művészeti központjában.

Megtekinthető a Modem első idei tárlata

Forrás: Czinege Melinda

Az Antal–Lusztig-gyűjteményből a Déri Múzeum gondozásában rövidesen megjelenik a könyvsorozat negyedik albuma, a benne szereplő alkotókat, köztük Medgyessy Ferencet, Holló Lászlót és Iványi Grünwald Bélát a tájképfestészet iránti mély elkötelezettség köti össze. 

A válogatásból szombat délután Földközelben címmel nyílt kiállítás a Modemben.

Vizi Katalin ügyvezető köszöntőjében kiemelte, hogy ez a Modem első idei tárlata, és elsősorban a tájkép- és portréfestészet szerelmeseinek kedvez. -- A Déri Múzeum gondozásában egy hónap múlva jelenik meg az Antal-Lusztig gyűjtemény negyedik, az új kiállítási anyagot tartalmazó katalógusa.

Forrás: Czinege Melinda

Antal Péter is szól kért. Úgy fogalmazott:  minden kiállítás annyit ér, amennyit be tud fogadni belőle a közönség. – A kiállítás mindenkinek, de elsősorban a „földközelben" élő alföldi embernek szól. Ezek a művészek a két háború közötti időszakban fogalmazták meg a pusztához és a szegénységhez kötődő viszonyukat – fűzte hozzá.

A tárlat fő témája az Alföld, a pusztai élmény megragadása volt, de a tájképek mellett a kiállítás kiemelt figyelmet szentel azoknak az arcképeknek, emberábrázolásoknak is, melyek a magyar társadalom jellegzetes alakjait jelenítik meg. Önálló szekcióban láthatjuk az első világháború idején dolgozó hadifestők: Mednyánszky László és Nagy István valós élményekből merítő, megrázó alkotásait. 

 

A festők mellett megjelenik a korszak egyik nagy szobrásza, Medgyessy Ferenc, akinek munkái jól illeszkednek abba a szellemiségbe, amelyet a többi művész képvisel.

A tárlat Mednyánszky csavargóképeit, Koszta mezei munkásait, Fényes nemrégen külföldről hazakerült tiszai tájképét, Iványi kecskeméti cigányvárosát, és többek között Nagy István katonaképeit is bemutatja. A megnyitón Kertész Endre gordonkaművész muzsikája után Nagy T. Katalin kurátor vezetésével kerülhetett közelebb a műalkotásokhoz a közönség.

Forrás: Czinege Melinda

A debreceni magángyűjteményből az új tárlat Mednyánszky László, Koszta József, Fényes Adolf, Iványi Grünwald Béla, Tornyai János, Endre Béla, Glatz Oszkár, Nagy István, Rudnay Gyula, Medgyessy Ferenc és Holló László műveit mutatja be. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában